Предложеният от ГЕРБ главен прокурор Цацаров ще проверява шефа на

...
Предложеният от ГЕРБ главен прокурор Цацаров ще проверява шефа на
Коментари Харесай

Кой кого проверява в имотната сага на властта

Предложеният от ГЕРБ основен прокурор Цацаров ще ревизира шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който като прокурор през 2011 година не видя нищо в абсурда " Ало, Ваньо " с изтекло позвъняване на премиера Борисов на тогавашния шеф на митниците.

© Георги Кожухаров Борис Митов в разбор за " Свобода Европа "
Ще докара ли сагата с жилищата на властта до действителни последици за забърканите? Или всичко ще завърши единствено с няколко оставки и отпуски?

Проверките на прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и данъчните към момента текат, само че по-вероятно е да не прераснат в дейно следствие. Причината е, че проверяващите и ръководещите се намират в трайна взаимовръзка, която постоянно е завършвала с извода: няма данни за закононарушение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък До актуалната обстановка се стигна след разкритията на " Свободна Европа " за преференциалната заменка с доплащане на към този момент някогашния началник на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Въпреки че парцелът е екипиран със личен ВИП асансьор, той бе излязъл на фамилията 627 евро на кв.м при междинна за столичния кв. " Изток " цена от най-малко 2600 евро на квадрат. При това след законова корекция, прокарана от ръководещите в интерес на компанията, построила първокласната постройка – " Артекс ".

Шефът на КПКОНПИ против политика, подсигурил избора му

Особеното в тази инспекция е, че извършващата я КПКОНПИ се управлява от Пламен Георгиев, който бе номиниран за поста точно от ПГ на ГЕРБ. Конкретно Цветанов съумя преди година да подсигури внушителна поддръжка за кандидатурата му от 148 депутати от съвсем всички партии, против 66 гласа " срещу " от Българска социалистическа партия и четирима въздържали се.

Връзката му с върховете в ГЕРБ обаче напълно не се изчерпва с избора му отпред на КПКОНПИ. Докато към момента бе прокурор в Софийската градска прокуратура, Георгиев нашумя около обстоятелството, че не откри данни за закононарушение в известния запис от телефонен диалог сред премиера Бойко Борисов и починалия някогашен шеф на митниците Ваньо Танов.

В него министър-председателят нареждаше на Танов да извади свои подчинени от пивоварна на също починалия предприемач Михаил Михов, прочут като Мишо Бирата. Заради ангажимент да не го " закача ", стихотворец пред тогавашния президент Георги Първанов.

Години по-късно Пламен Георгиев обясни, че до него не била стигнала информация за този диалог. Случайно или не, след този случай той бе определен за зам.-министър на правораздаването през 2011 година, когато на власт още бе първият кабинет " Борисов ". Кариерният му напредък продължи и по време на другите два мандата на ГЕРБ.
В момента Георгиев е в отпуск по апел на премиера, само че от подчинените му зависи дали ще открият някакви притеснителни данни в имуществото на Цветанов, Вежди Рашидов и към този момент някогашните правосъден министър и зам.-министър на спорта – Цецка Цачева и Ваня Колева.

Национална агенция за приходите ревизира Георгиев, който пък оневини финансовия министър

Самият ръководител на КПКОНПИ също се оказа обект на интерес от държавното обвиняване. Причината е разминаване от съвсем четвърт милион лв. сред заявената от него стойност на фамилния му тризонет в кв. " Гео Милев " и посочената в Имотния указател цена на парцела. Според Георгиев то се дължи най-много на неверното регистриране на тераса с повърхност 186 кв.м в нотариалния акт на жилището. Тя се явявала обща част и не подлежала на обявление, макар че се оказа с противозаконна сауна, барбекю и зидан заслон и до нея нямат достъп други жилища от кооперацията.

По този мотив основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ВКП да направи инспекция. Към нея бяха прикрепени още ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов (заради апартамент на брачната половинка му) и шефът на следствието Борислав Сарафов (заради жилище на сина му).

В случая бе ангажирана Национална агенция за приходите, която работи под шапката на финансовото министерство. Именно финансовият министър Владислав Горанов пък неотдавна бе обект на инспекция от КПКОНПИ. Причината бе, че фамилията му живее в първокласен апартамент, благосъстоятелност на кръстника му, без да заплаща наем. Комисията на Георгиев обаче не откри в това нищо неправилно и по този начин Горанов резервира поста си.

Симулативната договорка на Цацарови, с която никой не се зае

Като декор на цялата тази последователност от инспекции от години стои различен сходен проблем, който обаче по този начин и не стана обект на проучване от нито един орган. Става въпрос за овощна градина в Пловдивско, закупена от брачната половинка на Сотир Цацаров – Меглена, още през 2008 година

Въпросната договорка стана обществено известна директно преди избора му за основен прокурор в края на 2012 година, когато още нямаше КПКОНПИ. Висш съдебен съвет, прокуратурата и данъчните не пожелаха да се занимават с нея, макар че цената ѝ се оказа също симулативна.

Това не бе мъчно за определяне – по молба на продавача Меглена Цацарова и нейна близка, също нотариус, се съгласили да впишат в контракта цена 1000 лв., вместо действителните близо 120 000 лв.. Това стана ясно от документи, оповестени от уеб страницата " Биволъ ".

Реалната цена бе излязла на ярко две години след договорката, когато на Цацарова й се постанова да води дело за същата овощна градина. Причината е, че става жертва на имотна машинация в фамилията на продавачите, създаваща проблем със собствеността на парцела. Именно в границите на това дело в Кърджали юристът на Цацарови признава пред съда, че договорката е изповядана на симулативна цена.

Настоящият основен прокурор преди избора му посочи, че е записал действителната стойност на градината в имуществената си декларация и че данъкът е заплатен в цялостен размер или към оня миг в Пловдив – 2% от същинската стойност. Но от документите, предоставени на Висш съдебен съвет, стана видно, че Меглена Цацарова е платила на общината общо 10 лв. за покупката, т.е. 2% от 500 лв. - нейната идеална част от първичната публична стойност на градината. Едва две години по-късно тя бе внесла останалите 1181 лева, които би трябвало да заплати още първоначално. Моментът на доплащането съответствува с воденото от нея дело, по което юристът ѝ признава за симулативната договорка.

Ако подозренията към имотни покупко-продажби през днешния ден са задоволителни за оставки на депутати и членове на кабинета, за какво преди седем години не съумяха да разколебаят Висш съдебен съвет да избере Цацаров за основен прокурор? За който някогашният градски обвинител на София Николай Кокинов месеци по-късно скрито бе записан да споделя на Бойко Борисов: " Не ми се подсмихвай, ти си го избира... "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР