Предложения за конституционни промени – това е основното послание на

...
Предложения за конституционни промени – това е основното послание на
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки поиска да няма пост главен прокурор, ето какво следва да го смени

Предложения за конституционни промени – това е главното обръщение на самодейността „ Правосъдие за всеки ”. Инициативата е уредник на днешния митинг, с искане за оставки на
Фокусът на вниманието на самодейността е основният прокурор – и не личността Иван Гешев, а конституционната рамка на битие на институцията основен прокурор, акцентира юрист Петромир Кънчев. Той уточни и, че през вчерашния ден (17 юли) единствено в София, по данни на Министерство на вътрешните работи, е имало 60 000 души – а с изключение на оставката на държавното управление, те желаят и оставката на Иван Гешев.
Лицето на „ Правосъдие за всеки ” – юрист Велислав Величков, подсети, че още преди 5 години самодейността е предложила 7 промени във връзка с правосъдната власт. Две от тях бяха признати – очевидно гласоподаване във Висш съдебен съвет и делене на Съдийска и Прокурорска гилдия.
Ролята на основния прокурор
За страдание прокуратурата се трансформира в систематичен политически състезател, акцентира юристът. И подсети по какъв начин Иван Гешев не приема класическия либерален принцип за разделяне на управляващите – в изявление за Българска национална телевизия. „ Може би неслучайно се занимава единствено с битовата престъпност, а корупцията по високите етажи на властта се свежда до определени предприемачи, един министър, който не е от ГЕРБ и двама зам.-министри ”, акцентира Величков. Според него, хората са на открито, тъй като имат чувство за неправда и изборно правораздаване.
Величков е безапелационен, че прокуратурата се е трансформирала във феномен, който безнаказано отхвърля правораздаване, тъй като няма глоба от съда дали има или няма данни да се стартира досъдебно произвеждане. Само прокуратурата го взема решение, не може да има обжалване пред съда – образец какво се случва, можете да научите В ПОТРЕСАВАЩ ПРИМЕР ТУК!
Затова и „ Правосъдие за всеки ” преди всичко желае смяна на член 126 от Конституцията. Величков счита, че е неприемливо да няма оперативна автономия на прокурори към висшите съдилища, що се отнася до прокуратура – т.е. такива обвинители, които не са подчинени на основния прокурор. Най-високото структурно равнище на прокуратурата е подчинено напълно на основния прокурор, до момента в който по-ниските структурни равнища имат административна автономия. Руши се конституционната логичност, счита Величков – поради израза „ методическо управление върху активността на всички прокурори ” в Конституцията, което, съгласно него, е непосредствено въздействие и интервенция на основния прокурор в работата на другите държавни обвинители.
Трябва да отпадне длъжността „ основен прокурор ” по смисъла на член 126, тъй като подчинява всички прокурори и работата им, считат Величков и „ Правосъдие за всеки ”. Вместо това следва да има прокурорски препоръки към висшите съдилища, които да поемат организационните функционалности на основния прокурор. Така ще се отстрани „ нелегитимен властови център ”, сподели Величков.
Освен това – да има правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане, настояха от „ Правосъдие за всеки ”.
Висшият правосъден съвет (ВСС)
За така наречен парламент на правосъдната власт (ВСС), Величков изиска да няма непосредствено политическо въздействие – т.е. политическите квоти, избирани от Народното събрание. Той даде образец до какво се стига във Висш съдебен съвет даже по значими въпроси – ето по какъв начин Висш съдебен съвет беше зависещ на волята на Иван Гешев в политическо говорене за митингите, ТУК!
Затова Величков изрази позицията на „ Правосъдие за всеки ” – Висш съдебен съвет да е единствено за съда, т.е. да има единствено съдийска квота. Не е работа на прокурорите да вземат участие в регулирането на правосъдната власт, както и в избора на ръководителите на висшите съдилища – прокурорите са страна по правосъдното дело, за какво вземат участие в избора на съдия, попита юрист Величков. Минимум 16 от 25 членове на Висш съдебен съвет следва да са определени от съдии, а останалите – от Народното събрание, с присъединяване на експертни организации и същинска оценка за нравствените и моралните им качества. Това обаче би трябвало да стане с основаване на Велико национално заседание (ВНС).
Ако няма късмет за Велико народно събрание, то дано се планува понижаване на парламентарната квота от 11 души (при общо 25), на 5. Трима да са в Прокурорската гилдия, двама да са в Съдийската – с цел да няма блокиращ механизъм на изпълнителната власт в самостоятелната правосъдна власт, сподели Величков.
За край „ Правосъдие за всеки ” предлага закриване на профилираните съдилища, тъй като показвали политически претекст в дейностите си, съобщи Величков. И добави, че „ Правосъдие за всеки ” е подготвена да разисква експертно предложенията си, както и всички други оферти.
„ Изчистете правораздаването – то ще почисти всичко останало ”, акцентира Величков.
Как предходният опит за правосъдна промяна, с главен мотор Христо Иванов – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР