Предложения към политическите партии във връзка с приоритетния за бъдещето

...
Предложения към политическите партии във връзка с приоритетния за бъдещето
Коментари Харесай

Предлагат учителите да минат към втора категория труд

 Предложения към политическите партии по отношение на предпочитания за бъдещето държавно управление бранш " Образование “

Жизненоважна е ролята на учителите и учителските организации за качествено образование, с цел да поддържат и ускоряват убеждението на актуалните общества, че учителите и техните синдикални организации са водачи в обезпечаването на достъпа до качествено образование за всички учащи се и подчиняването му на публичния интерес. Учителите са най-важният учебен професионален запас за учениците и най-вярната рецензия във връзка с просветителната система и нейното качество.

Ето за какво техният принос и статус би трябвало да бъдат оценени почтено. В учителската специалност е налице несъразмерната феминизация и възходящата междинна възраст на работещите в системата, отлив на интерес и мотивация на младите българи, учащи се или приключили към този момент педагогичен специалности, да упражняват специалността на преподавател.

В Република България има съществени проблеми, свързани с образуването на националните политики във връзка с училищното образование и огромна част от тези проблеми са свързани с това, че тези се създават без задоволително присъединяване на обществените сътрудници в лицето на учителските синдикати.

Национална просветителна политика за предпочитано финансиране на просветителната система, като реализиране на средства за обучение на най-малко 6% от БВП /препоръчани от ЕС/, заложени в ЗПУО и доказани в Закона за държавния бюджет. Въпреки нарастването на учителските заплати, просветителните институции страдат от хронични финансови дефицити и решения на парче няма да извадят образованието от болестта " недофинансиране “. Проблемът с незадоволителното финансиране се катализира и от несъвършеното систематизиране на финансовите средства към просветителните институции.

Изследването на международния опит потвърди потребността в българската просветителна система да се структурира модел за профилактика, предварителна защита на професионалните болести и наложително структуриране на обезщетителни механизми за запазване успеваемостта на учителската специалност.

Последните проучвания на прегарянето в специалността на учителя в България го сложиха в нежелани високи равнища на прегаряне, катализирани от последната година работа в електронна среда от разстояние. Прекатегоризацията на учителския труд към второкласен труд би била вярната национална политика за предварителна защита на учителя на неговото физическо здраве и поразяване от големия " бърнаут “ в специалността. Новата национална стратегия за рехабилитация на учителския труд би трябвало неотложно да започва. Тази национална политика би трябвало наложително да включва намаляване на натоварването на всички учители след 50 години с един час седмично и на година заплатен отпуск за подготовка и рехабилитация при направени 4 в системата.

Подобряване качеството на ръководство на просветителните институции

Мандатност на директорската служба в просветителните институции;

Националната политика за асортимент, избор, ценз, управленчески опит и времетраене на длъжността " шеф на просветителна институция “ би трябвало съществено да бъде реформирана и то наложително с присъединяване на учителите и техните организации;

Възможности за отвесно израстване на педагогическите специалисти;

Подобряване на обществения диалог;

Новият учебен закон към този момент мина своята детска фаза и въпреки неговите създатели да оферират да изчакаме още, Синдикат " Образование “ е безапелационен, че е настъпило времето за ремонти и промени в ЗПУО. Разбира се, доста са наложителните промени, само че най-важните са следните:

-Преминаване на детските градини към делегирани бюджети;

-Ефективно понижаване на административната тежест;

-Участие на синдикатите в атестационните комисии за учители и директори;

-Въвеждане на оценка за дисциплината на учениците;

-Вменяване на повече отговорности на родителите;

-Намаляване броя на учениците в паралелки и групи;

-Задължително въвеждане на училищен изпит след всеки клас в начален стадий и повторение на класа при неусвояване на просветителния минимум;

-Отпадане на НВО в четвърти клас;

-Един вид на учебник по общообразователните предмети и МОН да издава учебниците, за които плаща;

-Реално понижаване на размера и компликацията на новия материал към 40%, за сметка на 60% планово – основаното образование и практическите упражнения;

-Увеличаване броя на психолози и/или педагогичен съветници във всяка просветителна институция;

-Изравняване на нормативите на всички педагогичен експерти към 648 часа годишно, с отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап;

При ранно пенсиониране да се получава добавка от УПФ, макар и редуцирана, и след навършване на изискуемата възраст за пенсиониране.

Национална политиката по възнагражденията на работещите в системата: Да се подсигурява растеж на възнагражденията на всички работещите в системата на предучилищното и училищното образование, с годишно нарастване на работните заплати с не по малко от 10%.

Д-р Юлиян Петров - ръководител на Синдикат " Образование “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР