Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за независим прокурор

...
Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за независим прокурор
Коментари Харесай

Шест експертни организации против модела независим прокурор, искат оставката на Данаил Кирилов

Предложените от държавното управление промени в Наказателно-процесуалния кодекс за " самостоятелен прокурор " са реплика с политически резултат и няма да доведат до работещ мехаизъм за без значение и дейно следствие на основния прокурор. Затова настояваме за оставката на създателя на препоръчаните промени, правосъдния министър Данаил Кирилов . Предложеният от него законопроект е " освен за правно несъвършен, само че и искрено несъобразен на негативното мнение на Венецианската комисия по отношение на в началото показания й различен законопроект ".
Това се споделя в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов на шест профилирани организации в региона на върховенството на закона. То е импортирано в деловодството на Министерски съвет на 12 декември 2019г. и е подписано от: Бойко Станкушев - " Антикорупционен фонд ", Диляна Маркова - " Български юристи за правата на индивида ", Биляна Гяурова-Вегертседер - " Български институт за правни начинания ", Красимир Кънев- " Български хелзинкски комитет ", Светла Костадинова - Фондация " Институт за пазарна стопанска система " и Д-р Гергана Жулева - " Програма достъп до информация ".
Какво е предлагането на правосъдния министър Данаил Кирилов можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Те напомнят, че в решението на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) по делото " Колеви против България " се установи неналичието на конституционна и законова процедура за без значение следствие и премахване на основния прокурор на Република България при положение на съмнения за осъществено закононарушение. " На процедура това го трансформира в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт , която Венецианската комисия съпостави с несменяема монархическа фигура, ваксинирана против наказателно гонене ", декларират организациите.
Освен, че законопроектът " не е обсъждан на национално ниво и подценява както националните правила на законотворческия развой ", съгласно организациите от претекстовете му излиза наяве, че " той не цели вземане предвид с рекомендациите на Венецианската комисия, а по-скоро ги подценява и, по този начин и резолюцията на Комитета на министрите и рекомендации на Венецианската комисия. "
Според организациите с текстовете се " търси политически резултат пред страните членки от Европейски Съюз, доколкото сега те разискват осъществяването на рекомендациите от последния отчет на Механизма за съдействие и инспекция за вземане предвид с тези рекомендации. "
Както Европейски съд по правата на човека, по този начин и Венецианската комисия са поддържали мнението, че самостоятелното следствие на основния прокурор би трябвало да се прави от лица или органи, които са не са йерархично и институционално подвластни от разследваното лице . Предложеният на изключителното съвещание на Министерски съвет от 07.12.2019 година законопроект не дава отговор на тези стандарти.
" Венецианската комисия неведнъж е препоръчвала на България и да понижи въздействието на основния прокурор над прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), както и на въздействието на членовете на Висш съдебен съвет с професионален генезис от прокуратурата посредством блокиращ глас при следствията и подаване на предложение до президента за освобождение от служба на основния прокурор. По мотив показания й законопроект, тя изрази безпокойствие от рисковете за независимостта на съда, произлизащи от структурата на Висшия правосъден съвет и образуването на неговите решения под мощното въздействие на основния прокурор. По-рано тази година изборът на господин Иван Гешев за основен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на Висш съдебен съвет, определени от парламентарно показаните партии, показва ясно това въздействие. "
" Дългогодишното несъблюдение на рекомендациите на Венецианската комисия по отношение на статута на самата прокуратура и структурата на Висшия правосъден съвет, както и предложенията за съответни ограничения за тяхната смяна са в детайли показани и в Становище на ВК от м. октомври 2017 година Независимо от припомнянето им в новото Становище от декември 2019г., министър-председателят отхвърли обществено да взе участие в спор за измененията, нужни за обезпечаването на самостоятелност на съда и отчетност на прокуратурата. Предвид забележимите опити за разстройване на законово позволение на тези проблеми, не сме уверени, че рекомендациите от последните отчети на Европейска комисия по механизма за съдействие и инспекция, мнение на ВК от 09.12.2019 година и резолюция на Комитета на министрите са намерили своето решение. "
Щестте експертни организации упорстват за правосъдна промяна , която да обезпечи независимостта на съда, както и отчетност, в това число и  наказателната отговорност на българския основен прокурор в сходство с рекомендациите на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за обезпечаване на господство на закона.
Actualno.com напомня обясненията на вицепремиера Томислав Дончев от тази заран, от които излиза наяве, че не е доста ясно до какво ще докара законовото предложение за механизма " самостоятелен прокурор ". Какво сподели той вижте В ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР