Предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране изменения на

...
Предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране изменения на
Коментари Харесай

Предложените от КЕВР изменения на Правилата за търговия с електрическа енергия, ще увеличат цената на тока с над 5 %

Предложените от Комисията за енергийно и водно контролиране промени на Правилата за търговия с електрическа сила ще затруднят действието на балансиращия български енергиен пазар. Изчисленията на Института за развиване и ръководство на ресурсите демонстрират, че предлагането на КЕВР за въвеждане на 15-минутен период за сетълмент, няма да докара до „ енергийни доставки при минимални разноски “. Напротив! Ще ощети бизнес потребителите с най-малко 5% по-скъп ток.

Като сигнал за неподходящото влияние на тази смяна са дейностите на част от координаторите, които към този момент са изпратили допълнитлени съглашения към клиентите си с нарастване на цените поради предстоящото въвеждане на 15 минутния сетълмент от 01.10.2022 година

Реформата на балансиращия пазар започва предходната година през декември месец. Безспорно позитивна е въведената смяна на разпоредбите, с която се забрани на участниците на електроенергийния пазар от разнообразни балансиращи групи да си разменят небаланси. Следващата стъпка беше въвеждането на 15 минутен сетълмент, която Институтът за развиване и ръководство на ресурсите поддържа по принцип, само че не и използването й при в този момент настоящите условия на сегмента „ Ден напред “, управляван от Българската самостоятелна енергийна борса. Поставя се под риск експлоатационната и финансовата сигурност на електроенергийната система. Функционирането на борсовия пазар на електрическа сила ще бъде затруднено. Консумацията на комерсиалните участници ще бъде измервана в 15 минутен период, само че поръчките за сила ще бъдат одобрявани на едночасова база от борсовия оператор, причинявайки големи търговски небаланси. На процедура препоръчаният механизъм не разрешава пълноценното използване на „ 15-минутен сетълмент “. Трябва да се има поради, че тази самодейност на КЕВР ще бъде възпрепятствана и заради обстоятелството, че откогато е стартирал балансиращия пазар данните от измерванията се получават от координаторите и надлежно крайните клиенти на едноседмична база. За това преди налагането на 15-минутния сетълмент е належащо да се вкара система, при която данните се получават в действително или допустимо най-близо до сетълмент интервалите време. Нещо повече използването на 15-минутния сетълмент при настоящите условия на процедура ще попречва главната цел на Европейски Съюз в електроенергетиката - основаване на работещ и взаимосвързан вътрешен енергиен пазар, способствуващ за сигурността на енергийните доставки на търпими цени.

Институтът за развиване и ръководство на ресурсите смята, че България би трябвало да се възползва от опцията за дерогация, която е налична до 2024 година В противоположен случай препоръчаните от КЕВР промени, по-конкретно 15-минутния сетълмент, ще провокират в допълнение повишаване на цената на живота за всеки един български жител. Трябва да се има поради и обстоятелството, че 7-ма година страната ни няма клирингова къща, което оскъпява и води до голям риск както за борсовият оператор по този начин и за ползвателите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР