Предложените от КЕВР промени може да предизвикат хаос на пазара

...
Предложените от КЕВР промени може да предизвикат хаос на пазара
Коментари Харесай

Предложените от КЕВР промени може да предизвикат хаос на пазара за ток, недоволни ИРУР

Предложените от КЕВР промени може да провокират безпорядък на пазара на електрическа сила. Това се показва в мнение на Института за развиване и ръководство на ресурсите (ИРУР) до КЕВР в рамките на публичното разискване на препоръчаните промени, които са по искане на " Българска самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ) ЕАД. Според тях, резултатът от оферти от КЕВР план за изменение и допълнение на Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила, ще е отрицателен за комерсиалните участници.

С тях БНЕБ цели да смъкна административния си риск и да го трансферира напълно на комерсиалните участници - без даже да понижи таксите, които събира. Тези промени ще се отразят и на крайните консуматори на електрическа сила, водейки до в допълнение увеличение на цената на живота за всеки жител.

ИРУР би подкрепил предложение, с което " БНЕБ " ЕАД да поправя и почисти кривите на " търсене и предложение " с цел да бъдат действителни с цените на пазара, тъй като при сегашната обстановка не е допустимо да се реализира прогнозируемост и изясненост на офертите. Наложително е КЕВР да даде инструкции на " БНЕБ " ЕАД за въвеждането на реномирана европейска клирингова къща. По този метод всички търговски участници ще бъдат равнопоставени.

Те упорстват и за преразглеждане на " риск параметъра " на комерсиалните участници, като оценка за него да се прави на 7 дни, а не през 30 дни, каквато е практиката в този момент. По този метод ще се реализира адекватност и пропорционалност сред фактически търгуваните количества електрическа сила и размера на предоставените обезпечения от страна на комерсиалните участници.

До въвеждането на клирингова къща предлагаме " БНЕБ " ЕАД да стане страна и при по-дългосрочните покупко-продажби, каквато беше преди. Това би било действителна гаранция за комерсиалните участници, които към сегашния миг са безусловно необезпечени. Така ще се реализира позитивен резултат, тъй като ще се подтиква дълготрайното търсене и предложение на електрическа сила. Подобна мярка би засилила доверието в българския борсов пазар, опериран от естествения монополист " БНЕБ " ЕАД.

В друго свое мнение ИРУР показват несъгласието си и във връзка с препоръчаните от КЕВР промени на Правилата за търговия с електрическа сила, в частта за въвеждане на 15 минутен сетълмент при в този момент настоящите условия за поръчка на електрическа сила от " БНЕБ " ЕАД - пазар " Ден напред ", който е главен за застраховане на потребностите на комерсиалните участници. Тези промени ще затруднят действието на балансиращия енергиен пазар. Изчисленията на ИРУР демонстрират, че възможното въвеждане на 15-минутен период за сетълмент, няма да докара до " енергийни доставки при минимални разноски ", а ще ощети бизнес потребителите с най-малко 5% по-скъп ток. При сегашните борсови нива цената на оскъпяването се равнява на над 40 лева./МВтч. За съпоставяне цената на 1 МВтч е приблизително към 800 лева, а в избрани часови шпации доближава 1200 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР