Предложените интервенции имат потенциала да подобрят жизнеспособността и рентабилността на

...
Предложените интервенции имат потенциала да подобрят жизнеспособността и рентабилността на
Коментари Харесай

Министър Иванов:  Европейската комисия дава позитивна оценка на Стратегическият план на България 

Предложените интервенции имат капацитета да подобрят жизнеспособността и рентабилността на бранша

„ Европейската комисия дава положителна оценка на Стратегическият проект на България и подчертава върху това, че той е основан на обстоятелства за идентифициране на проблемите и на взетите решения, както и добре уравновесения набор от интервенции, ориентирани към посрещане на многочислените потребности на селскостопанския бранш и селските региони в България. На първо място в мненията си Европейска комисия се показва неразривната връзка сред дейностите в региона на климата и продоволствената сигурност, по отношение на съветската инвазия в Украйна. В този подтекст и поради рецесиите в региона на климата и биологичното многообразие всички страните членки, в това число и България са приканени да преразгледат своите стратегически проекти по ОСП “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред медии. Той посочи, че страните би трябвало да употребяват всички благоприятни условия да укрепят устойчивостта на селскостопанския бранш в Европейски Съюз и да понижат зависимостта си от синтетичните торове и да усилят производството на сила от възобновими източници, без това да заплашва производството на храни и да трансформират индустриалния си потенциал в сходство с по-устойчиви индустриални способи.

Писмото съдържа 57 страници, с общо 405 коментара, констатации и рекомендации, които са разпределени в шест области.

„ Службите на Комисията са оценили Стратегическия проект на база на икономическата, екологичната и обществената жизненост на бранша. Същевременно насочва искане към България да преразгледа някои от целевите стойности и дефинира съответно ниво на упоритост, като го съобрази с националните специфики и променената геополитическа обстановка “, осведоми доктор Иванов. По думите му общото умозаключение на Комисията е, че СП демонстрира капацитет да способства по ефикасен метод за постигането на тази обща цел. Той добави, че препоръчаните интервенции имат капацитета да подобрят жизнеспособността и рентабилността на бранша, посредством превъзмогване на съществуващите разлики в приходите сред дребните и огромните аграрни стопанства и спада в обичайно конкурентните браншове.

Аграрният министър заяви още, че комисията приветства напъните на България за възстановяване на насочеността на подпомагането към дребните и младите аграрни стопани, посредством налагане на таван на главното подкрепяне на приходите за резистентност, въвеждане на прогресивно понижаване на заплащанията в региони с естествени или характерни ограничавания и активиране на схемата за заплащания за дребни аграрни стопани.

„ Съгласно мненията на Европейска комисия от България се изисква по-ясно да покаже нараснала упоритост по отношение на плануваната зелена архитектура във връзка с задачите, свързани с околната среда и климата “, заяви доктор Иванов. Той разясни, че новата обстановка обвързвана с енергийната рецесия извежда на напред във времето нуждата от нов прочит на Националния проект в региона на енергетиката и климата на България, включително и тактиката за устойчива сила в селското стопанство в посока на понижаване на енергийната взаимозависимост посредством увеличение на производството на сила от възобновими източници.

Земеделският министър изясни още, че комисията счита, че документът демонстрира капацитет да способства по ефикасен метод за постигането на тази обща цел, като следва да се означи по-специално продължаването на интервенционната логичност на програмния интервал 2014 – 2020 година В мненията на Европейска комисия се подчертава и върху ограниченията за превъзмогване на трендовете към обезлюдяване, беднотия и утежняване на качеството на услугите в селските региони, като се обръща особено внимание на вложенията в дребномащабна инфраструктура и вложенията в аграрни стопанства и нуждата от повишение на упоритостта за „ модернизиране “ на селските региони.

Необходимостта от установяване на национални цели в сходство със стратегическите документи, които са директно свързани със Зеления пакт, включително и националните проекти в региона на околната среда и климата е част от мненията на комисията в изпратено писмо, като референцията е към главно към Стратегията за биологичното многообразие и тактиката „ От фермата до трапезата “.

Съгласно одобрената процедура по утвърждението на Стратегическия проект в избрания три седмичен период от приемане на мненията МЗм приготвя отговор до Европейска комисия за мненията ни по писмото, с което ще дадем и единодушието си за издание на изпратените мненията на електронната страница на Европейската комисия.

В процеса на връзка по отразяване на мненията през вчерашния ден, 07 юни 2022г. се проведеи първата техническа среща със Службите на комисия.

На 13 юни 2022г. ще проведем и съвещание на тематичната работна група по правене на Стратегическия проект, на което ще представим постъпилите мнения от публичното разискване на изпратения към Европейска комисия план на Стратегически проект и систематизирана информация за постъпилите мнения от Европейска комисия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР