Предложението за именуване на площи с „Героите на Украйна“ и

...
Предложението за именуване на площи с „Героите на Украйна“ и
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Тревна „алея“ метър на пет пред посолството на Русия не е символ на подкрепа, а провокация

Предложението за именуване на площи с „Героите на Украйна“ и „Борис Немцов“ разделя хората и е нужно публично разискване в региона, безапелационен е кметът на „Изгрев“ доктор Делян Георгиев

Тревна „алея“ с примерни размери метър на пет пред посолството на Русия в София не може да бъде знак на нищо. Това е чиста провокация. Мнението е на Калоян Паргов, общински консултант от „БСП за България“ и член на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в Столичния общински съвет. Той изрази позицията си по време на изключителното съвещание на комисията, в дневния ред на което влязоха отчетите за именуване на площадно пространство в регион „Изгрев“ с „Героите на Украйна“ и на зелена повърхност – с „Борис Немцов“.

При гласуването общинските съветници от „БСП за България“ Калоян Паргов, Иван Виделов и Албена Кръстева гласоподаваха „ Против “, само че представителите на ГЕРБ-СДС и Демократична България поддържаха отчетите и те бяха признати.

„Темата има два аспекта. Единият е геополитически и интернационален. А другият е чисто на практика и е обвързван с нашата работа като общински съветници. В случая ни интересува главно вторият, разяснява Калоян Паргов – Категорично считам, че не е рационално да одобряваме предложенията в тези два отчета. За мен те са юридически парадокс. Смятам, че би трябвало да потърсим друго, емблематично пространство, което да бъде именувано по този метод и да бъдат спазени всички процедури и наредби. Единственото разумно пояснение на цялата тази светкавична интервенция за именуване на някакви площи към посолството на Русия в поддръжка на Украйна, е че те целят провокация. Защо е належащо да внасяме спомагателна борба?! В контраст на тези отчети видях подписка за смяна на името на ул. „Козяк“, на която се намира посолството на Съединени американски щати, с името Димитър Списаревски – нашият боен пилот-герой от Втората международна война, жертвал се за София по време на бомбардировките от Англия и Съединени американски щати. Ако продължаваме по този метод, няма да стигнем далеч“.

Калоян Паргов добави, че съгласно Наредбата на СОС имената, с които може да бъдат кръщавани каквито и да е площи в София наложително би трябвало да имат отношение към България, града, квартала. Той напомни, че преди месец групата на „БСП за България“ е внесла отчет в СОС за създаване на монумент на децата, убити в интервала 1925-1944 година.

„В последните години това предложение на интелектуалци и общественици не вижда бял свят и то напълно съзнателно, сподели Калоян Паргов – Първоначално си мислех, че избрани хора го попречват, с цел да не мине на художествено-творческия съвет. Очевидно обаче казусът е напълно различен. И то доста тежък. Проблем, който 30 години битува в нашето общество и ни разделя. Свързан е с отношението ни към историята. Крайно време е да подходим с схващане и приемливост. И да мислим за нещо, което ни сплотява, а не ни разделя. Няма по какъв начин другояче да вървим напред. Защото през всичките последни 30 години тази идеологическата борба не донесе нищо положително на софиянци“.

Кметът на регион „Изгрев“ от Българска социалистическа партия доктор Делян Георгиев изрази мнение, че би трябвало да бъде определен различен обект, който да бъде наричан в поддръжка на Украйна. Обект с много по-сериозно и огромно значение от посочените в отчетите. Д-р Георгиев добави, че ще даде мнение, каквото е изтънчено от него във вторник сутринта в 9,09 часа – няколко часа преди изключителното съвещание на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие.

„Видяхме, че за следващ път предлагането за именуване на повърхност с „Героите на Украйна“ е изменено. Няма по какъв начин за няколко часа да дам мнение на районната администрация, изясни кметът на „Изгрев“ – Радвам се, че планът е поправен, тъй като в посочената зелена повърхност има и няколко частни парцела. Решението за именуване е на СОС, само че е добре всички да имаме поради, че в районната администрация идват доста писма против това предложение. Затова се запитвам не е ли удачно въпреки всичко да бъде направено публично разискване преди да бъдат одобрявани тези отчети. Най-вече, тъй като тематиката несъмнено разделя обществото. Случващото се в Украйна е покруса – за Европа, за православието и за славянството. Мисля, че всички сме на това мнение. Но разсъдъкът изисква да имаме позицията на жителите от региона преди да вземаме сходно извънредно решение“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР