Предложението за именуване на алея Димитър Воев в Борисовата градина

...
Предложението за именуване на алея Димитър Воев в Борисовата градина
Коментари Харесай

Алея в Борисовата градина носи името на Димитър Воев

Предложението за именуване на алея " Димитър Воев " в Борисовата градина входираха общинските съветници от групата на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Малина Едрева и Димитър Вучев, оповестиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

То беше подкрепено единомислещо от непрекъснатата комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в СОС. През 2022 година се навършват 30 години от гибелта на поета, музикант и авангарден създател Димитър Воев, който е и един от знаците на контракултурата в България. Идеята името му да носи алея в най-големия столичен парк е на предприемчив комитет, който внесе в Столичната община подписка, подкрепена от над 200 души, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Убедена съм, че за града ни именуването на тази алея в Борисовата градина, там, където са ситуирани бюст паметниците и на създатели и на революционери, е доста уместно място в памет на Димитър Воев ", сподели ръководителят на комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие Малина Едрева при представянето на плана пред общинските съветници от комисията.

Димитър Воев е роден в София на 21 май 1965 година. През 80-те години на ХХ век той прави музика със храброст и отдаденост в една недружелюбна институционална среда. През 1984 година дружно с Георги Маринов основават джаз дуета " Воцек ", който след присъединението на Пенчо Попов се трансформира в група " Воцек и Чугра ".

През 1985 година Воев и Васил Гюров основават първата пост пънк тайфа в България – " Кале ". Две години по-късно, на първата си обществена изява на първия софийски рок фестивал, групата е цензурирана и свалена от сцената след третата им ария заради недопустим за уредниците текст. През 1987 година Димитър Воев основава групата " Нова генерация ". През 1991 година той е основател на Еко рок фест " Спасете Русе ". " Нова генерация " и още 20 рок групи от страната и чужбина, в символ на митинг против обгазяването на града, блокират Дунав мост с 24-часов концерт. На 5 септември 1992 година, единствено на 27 години, Димитър Воев си отива от нашия свят.

Алеята в Борисовата градина, която ще носи неговото име, стартира от стадион „ Българска войска “, минава зад Лятната сцена на парка, пред детската площадка „ Слона “ и стига до алеята, успоредна на бул. „ Цариградско шосе “. Предстои предлагането да бъде гласувано на съвещание на Столичния общински съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР