Предложението на кабинета до Народното събрание е да бъдат отпуснати

...
Предложението на кабинета до Народното събрание е да бъдат отпуснати
Коментари Харесай

По 700 лв. месечно за Павел Поппандов и други културни дейци

Предложението на кабинета до Народното събрание е да бъдат отпуснати средства на доайена на българската археологическа просвета Мария Чичикова, пианиста проф. Иван Дреников, оперната певица Александрина Милчева, артиста Павел Поппандов и композитора проф. Петър Льондев.

Така те ще бъдат наградени за изключителни достижения и за цялостния им принос в региона на културата.

Наградите ще се дават пожизнено и са в размер на 700 лв. месечно, прецизираха от пресслужбата на Министерски съвет.

Очаква се Народното събрание да утвърди предлагането.

Миналата година той одобри решение, с което бяха отпуснати същите суми на други 15 културни дейци: Кеазим Исинов, проф. Стоян Дуков, Донка Антонова, Кирил Георгиев, Татяна Лолова , Стефка Евстатиева, Славчо Бакалов, Никола Инджов, Михаил Белчев , Миглена Караламбова, Йорданка Кузманова , проф. Евгения Малеева, Димитър Димитров, Димитър Симеонов и Андрей Андреев.

Тогава единственият народен представител, който се изрече, беше Александър Симов от Българска социалистическа партия. Той съобщи, че партията му ще поддържа предлагането, само че поддръжката за културата не би трябвало да бъде инцидентна. По думите му би трябвало да се поддържат освен дейци, които са оставили своята следа в културата, а и млади създатели.

Орден "Кирил и Методий " за проф. Алекснадър Петров

Междувременно в този момент Министерският съвет предлага на президента да награди акад. Александър Петров с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие, за неговите изключително значими заслуги в региона на образованието и естествените науки. Научните и иновационните заслуги на акад. Петров са свързани с пробното наблюдение и теоретичното обяснение на шест нови резултата във физиката на течните кристали. Между тях се откроява откритието на биофлексоелектричеството и основаното обучение за ролята му във физиката на живата материя. Тези нови резултати се ползват в оптоелектрониката, био-нанотехнологиите, мембранната биофизика.

Приносът на акад. Петров за висшето обучение у нас се свързва със основаната от него научна школа по физика на живата материя. Той чете лекции и води профилирани курсове по новите научни посоки: физика на течните кристали, физика на живата материя и биоелектроника във Физическия факултет и във Факултета по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски “.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР