Предложението беше направено от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То бе

...
Предложението беше направено от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То бе
Коментари Харесай

ВСС образува дисциплинарно производство срещу шефката на Софийската районна прокуратура

Предложението беше направено от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То бе направено въз основа на отчет от тематична проверка на работата по организацията, управлението и контрола на активността на Софийската районна прокуратура (СРП) от 1 януари 2022 година - до 31 юли тази година, предава Българска телеграфна агенция.

Екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура е направил 58 инспекции на прокурори от СРП. Констатирани са данни за неритмичност и/или неупражнен ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушавания или нарушавания на организацията на работата.

Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ поради пропуски в работата.

В предлагането се показва, че неналичието на съответна реакция в тези случаи от страна на административния началник на СРП ускорява недоволството на жителите и се отразява отрицателно върху престижа на правосъдната власт.

Проверени са и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала управление и контрол. Заключенията на ревизиращия екип са, че следствията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало безучастие, постановления за удължение на законоустановения период от упълномощени от нея заместител районни прокурори в СРП, което се явява в несъгласие със закона.

Според прокуратурата един от образците за липса на организация и ефикасен надзор е досъдебно произвеждане против обвинения Чавдар Бояджиев от софийското село Лозен, водено за причиняване на гибел по несъобразителност на млада жена през април 2022 година Проверката бе формирана, откакто Чавдар Бояджиев бе притеглен като обвинен за две убийства, осъществени при започване на август 2023 година

В началото на август тази година Борислав Сарафов прикани Зартова сама да подаде своята оставка, като мотив за това искане на изпълняващия функционалностите основен прокурор пристигна точно поради случая в село Лозен.

Шефката на Софийската районна прокуратура обаче съобщи, че няма да подаде оставка.

" Нито Законът за правосъдната власт, нито който и да е различен закон, ми дават право да подреждам на прокурор от СРП осъществяването на каквито и да било дейности по съответно дело, следено от този прокурор. Аз смятам, че сходно мое разпореждане би представлявало закононарушение, а точно - практикуване на административно въздействие от мен като административен началник върху наблюдаващия прокурор. Какво е законовото съображение за желаната ми оставка - не зная, тъй като не съм имала диалог с и.д. основен прокурор господин Сарафов преди обявата за настояването на моята оставка ", уточни тогава магистратът в телевизионно изявление.

Междувременно Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) отхвърли да образува дисциплинарно произвеждане против двама военни магистрати .

Ръководителят на военно-окръжната прокуратура изиска санкции за Антон Радойнов - прокурор във Военно-окръжна прокуратура в София и Добрин Маринов - боен следовател.

Искането е на база инспекция с констатации в отчет на Върховната касационна прокуратура. Бяха открити съществени нарушавания в срочността и ритмичността по досъдебно произвеждане, водено от прокурора Антон Радойнов, прибавя Българска телеграфна агенция.

Мотивът Висш съдебен съвет да откаже да образува дисциплинарно произвеждане са позволени нарушавания в предлагането. Затова и то бе върнато.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР