Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив

...
Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив
Коментари Харесай

Едва 12% свободни офис площи в Пловдив, строят още 44 000 кв.м.

Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив възлиза на 271 110 кв. м, което съставлява нищожно нарастване спрямо края на предходната година. Това показзва изследване на Colliers за този пазара в районните градове през първото тримесечие на 2022 година.

Нивата на свободните офис площи остават постоянни, а точно 12 %. В развой на градеж са 44 500 кв. метра. Търсенето през първите три месеца се определяше от ИТ и аутсорсинг бранша (с 70%) и професионалните услуги (с 30%). Без смяна са междинните офертни наемни равнища – за клас А от 9 евро на кв. м на месец, а при клас B от 5 евро на кв. м на месец.

В морската ни столица Варна общият размер офис площи клас А и B през първото тримесечие на тази година също не се трансформира доста - 262 200 кв. метра. Новите офис площи са съсредоточени най-вече в няколко дребни офис здания. И тук процентът на незаетите площи резервира равнища от 11% заради умерените равнища на търсене. В развой на интензивно строителство са 24 500 кв. метра. Търсенето е доминирано от ИТ и аутсорсинг бранша с 69%, търговия с 25% и професионални услуги - 6 %. Средните офертни наемни равнища се задържат, а точно за клас А – 8 евро на кв. м на месец и клас B от 5 евро на кв. м на месец.

В интервала сред януари и март в Бургас общото предложение на офис площи клас А и B е 66 460 кв. метра. Равнището на незаетите площи остава устойчиво от 4 %. По отношение на търсенето професионалните услуги (53%) доминират нищожно над ИТ и аутсорсинг бранша (47%). Средните офертни наеми за клас А са 7.5 кв. м и за клас B - 5 евро на кв. метър.

Инвеститорите на офис здания в районните градове са внимателни във връзка с започването на нови вложения.

Това частично се дължи на умерената интензивност на наемателите и несигурността към бъдещия модел на работа в средносрочен и дълготраен проект.

Очаква се съществуването на коуъркинг и флекс оператори да се разраства и диверсифицира.

До края на 2022 година междинните офертни наемни равнища за първокласни офис площи не се чака да се трансформират доста, до момента в който възходящата конкуренция от страна на новопостроените здания може да докара до промяна на наемите в здания клас В.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР