Предизвикателствата пред украинските бежанци в България са много - от

...
Предизвикателствата пред украинските бежанци в България са много - от
Коментари Харесай

Владимир Йончев: Вие знаете ли как се регистрира украинско дете на училище? Никаква представа нямате

Предизвикателствата пред украинските бежанци в България са доста - от компликации с регистрацията за протекция до неналичието на здравно обслужване. За всичките тези проблеми страната не знае по какъв начин да помогне, тъй като няма чувствителността. Такава оценка дава журналистът Владимир Йончев, който описа от персонален опит за ситуацията на украинските бежанци у нас.

Йончев беше посетител в " Панорама ", дружно с представители на властта и опозицията. В наличието на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков, журналистът уточни по какъв начин страната остава глуха за проблемите на бежанците.

" Вие знаете ли по какъв начин да се записва украинско дете на учебно заведение? Имате ли визия? Никаква визия нямате ", попита Йончев присъстващите.

По думите му казусът със записванията в учебните заведения е, че украинските жители нямат нужните ваксини, които се изискват съгласно откритата разпоредба за банкет, защото имунизациите в България и Украйна са разнообразни. Как обаче могат да бъдат сложени те е въпрос, чийто отговор никой не знае.

" Вие като страна сте написали нужната разпоредба, с цел да се знае кой да сложи тази ваксина – дали персоналният доктор, който те нямат или локалното ХЕИ. Просто не е написано и шефът на учебното заведение не може да ги запише “, изясни той.

Йончев уточни и по какъв начин бежанците от Украйна не разполагат с здравно обслужване, а в това време доста от тях са лекари, само че им е неразрешено да практикуват. Той предложи да се допусне украинските лекари да лекуват бежанците въпреки медицинските им дипломи да не могат да бъдат легализирани в границите на Европейски Съюз.

Думите на журналиста бяха посрещнати с безмълвие от страната на политическите посетители в студиото. По-рано обаче те бяха надалеч по-многословни по въпроса за бежанците. Чолаков беше безапелационен, че това е следващият неуспех на държавното управление и сподели, че търсещите протекция са сложени в " изолираност ". От своя страна, Минчев изясни, че съгласно него страната е направила не малко за настаняването на бежанците.

" Още първичният проект, който беше сбъднат - с настаняването по хотели, беше един доста добър метод да бъдат посрещнати тези хора. При вторият етап на преместването им от хотелите по други бази, се появиха проблеми, което е неизбежно ", уточни ръководителят на Народното събрание.

Той обаче нямаше какво да отговори на въпросите и обясненията от Йончев за това, че държавното управление е сбъркало с помощта, която е предоставяла за бежанците. По думите му ръководещите са я употребявали за две неща по едно и също време - да оказват помощ на общините и да оказват помощ на хотелиерите.

" Аз не я упреквам тази стратегия. Тя има доста позитивни страни, само че трябваше държавното управление да осъзнава, че върви по доста тъничък лед и доста преди 31 май и да стартира да отпуска напрежението от тази стратегия “, изясни журналистът.

Той посочи, че помощите, които са били планувани, е трябвало да бъдат давани непосредствено на нуждаещите се бежанци вместо на хотелиерите.

Самият Йончев е доброволец. В дома му живеят 8 украински бежанци - три майки с пет деца, а журналистът четири пъти е пътувал до Украйна, с цел да даде филантропична помощ. Той споделя, че едно от хубавите неща на бежанската рецесия е " голямата доброта ", която е видял в българите.

" Ние видяхме, че сме доста добър народ. Аз не видях човек, който да откаже помощ ", добави още той.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР