Предизвестен скандал - така коментира пред БНР социологът Цветозар Томов,

...
Предизвестен скандал - така коментира пред БНР социологът Цветозар Томов,
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Може да се стигне до конституционна криза след изборите


Предизвестен скандал - по този начин разяснява пред БНР социологът Цветозар Томов, някогашен член на ЦИК, упования безпорядък на изборите поради усложнените протоколи:

" В основата на този скандал е събитието, че беше признато безумното решение да се гласоподава по едно и също време с машини и с хартиени бюлетини в над 9000 секции в страната. Усложнените протоколи са за тези секции ", изясни той.

Според него още в края на февруари, когато беше признат този модел на гласоподаване, е можело да бъде открита тази компликация.

" Не може да се откри решение, което да облекчи в задоволителна степен работата на секционните изборни комисии и да се изпълнят условията на Изборния кодекс те да събират резултатите от машинното и хартиено гласоподаване ".

По думите на Томов основният провинен за този безпорядък е в активността на Народното събрание, който е оставил Изборния кодекс " в насипно положение в изискванията на пандемия ".

Социологът и някогашен член на ЦИК позволи, че може да се стигне до конституционна рецесия след изборите: " Не единствено поради неспазването на периода за обработка на резултатите и множеството неточности, които ще бъдат позволени при тази обработка. Много по-сериозно е събитието, че броят на карантинираните в страната на 4 април ще бъде голям и множеството то тях няма да имат опция да упражнят конституционното си право да вземат участие в изборите ".

Той изрече догадка, при която карантиниран отиде да гласоподава: " Кой и с какво съображение ще го спре? Санкцията за нарушение на карантина е санкция, не може да е лишаване на правото на избор ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР