Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния

...
Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния
Коментари Харесай

Алфа Рисърч измери близо 6% на ГЕРБ пред Продължаваме промяната

Предизборната акция започва с превес на ГЕРБ (23.4%) пред главния съперник " Продължаваме промяната " (17.5%) от съвсем шест процентни пункта. Това демонстрира допитване на социологическата организация " Алфа Рисърч " измежду 1117 български жители в интервала сред 27 август и 2 септември. Проучването е извършено посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните.
ГЕРБ бележи лека готовност по отношение на последното изследване на " Алфа Рисърч " от юни, по-значителен е спадът (над 2%) при " Продължаваме промяната ".
" Продължаваме промяната " може да загуби към 250 хиляди от миналогодишните си гласоподаватели, които тогава избраха новата групировка, само че в този момент се разпръскват в необятен политически набор - както вляво, по този начин и вдясно.
На трета позиция се подрежда Движение за права и свободи с 10.9% от твърдо решилите да гласоподават. Както всекидневно преди избори, придвижването стартира да активизира гласоподавателите си и реализира по-висок резултат по отношение на предишни изследвания. В тези данни не са регистрирани гласовете, които партията би получила от вота в чужбина.
На дребна отдалеченост след Движение за права и свободи са Българска социалистическа партия (9.8%) и Възраждане (9.5%). Българска социалистическа партия, също както и " Продължаваме промяната ", са двете партии, които търпят най-сериозни електорални вреди от дейностите на служебния кабинет. Ключово за социалистическата партия ще е да помогне на по-възрастните си гласоподаватели да се оправят с машинния избор и да ги убеди да гласоподават. Освен това началото на акцията демонстрира, че и " Продължаваме промяната " навлиза в лявото обществено поле, тъй че е изцяло допустимо двете прекомерно разнообразни преди година партии, в този момент взаимно да си лишават гласоподаватели.
От своя страна " Възраждане " има по-млад и стимулиран електорат, само че някои от най-значимите му тематики, с помощта на които направи своя пробив, остават в този момент по-назад в целите на хората.
" Демократична България " гладко върви нагоре, за което ѝ оказват помощ две условия. Първо, разочарованието на част от гласоподавателите от " Продължаваме промяната ", които се връщат в този момент към " Демократична България ". И второ, радикализирането на партията на Кирил Петков и Асен Василев, на чийто декор " Демократична България " се обрисува като по-диалогичната и виновна към сформирането на управническа опция, партия.
Това са шестте партии, които с огромна доза сигурност може да се каже, че ще участват в 48-ото Народно заседание. Още две партии са на ръба. " Български напредък " на Стефан Янев (4.2%) с малко прескача изборната преграда, само че по отношение на юни е в низходящ тренд. За тях акцията ще е основна - дали ще запазят гласоподавателите си, или те ще предпочетат други партии в този сегмент - Българска социалистическа партия, " Изправи се България ".
" ИТН ", която през миналата година загуби голям брой гласоподаватели и доближи до малко над 3%, на старта на акцията демонстрира лека готовност - 3.9%. Специфичното за гласоподавателите на тази партия е, че имат прекомерно прочувствен избор - бързо се активизират, само че и бързо се разочароват. Партията на Слави Трифонов е в остра конкуренция с " Възраждане " и от обмена на гласоподаватели сред тях ще зависят финалните позиции и на двете обединения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР