Преди всичко бих искала да отбележа, че за мен е

...
Преди всичко бих искала да отбележа, че за мен е
Коментари Харесай

Приключва дипломатическата мисия на посланика на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова

Преди всичко бих желала да отбележа, че за мен е било чест да послужвам като дипломат на моята страна в прелестна България, декларира посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова във връзка приключването на своята дипломатическа задача в България.

"В продължение на тези години съдействието сред нашите страни се реализира в сходство със стратегическото партньорство, открито със взаимната декларация, подписана на 4 март 2015 година по време на формалното посещаване на президента на Република Азербайджан господин Илхам Алиев в София. Двете другарски страни, които заявяват своята обвързаност към Хартата на Организация на обединените нации, Заключителния акт от Хелзинки, правилата на интернационалното право, в това число суверенитет, териториална целокупност и цялост на границите, не престават съдействието си в този дух ", се показва в изказването.

Наргиз Гурбанова добавя, че ролята на взаимните визити в развиването на връзките сред нашите страни, изключително контактите на високо равнище, е неоспорима.

"От тази позиция, мога да отбележа, че през последните 5 години са осъществени 66 взаимни визити и са подписани 27 правни документа. Тези документи служат за подсилване на нашето съдействие във всички области ", се показва в изказването.

По време на моя мандат установяването на връзки сред районите беше приоритет и за задачата съм направила многочислени визити във Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Габрово, Бургас, Кърджали, Руен, Созопол, Добрич, Тетевен, Тутракан, Свищов, Казанлък, добавя Наргиз Гурбанова. В тази връзка бих желала да подчертая, че през последните 5 години са открити побратимени връзки сред градовете Гянджа, Умгаит и Нахчъван в Азербайджан и градовете Варна, Бургас и Велико Търново в България, надлежно. Започнати са действия за определяне на сходни връзки и сред други градове, се отбелязва в изказването.

Икономическите връзки сред нашите страни са значим съставен елемент на стратегическото ни партньорство, декларира посланикът на Азербайджан. По думите на Наргиз Гурбанова двустранното съдействие в региона на енергетиката е доста сполучливо.

"България е един от основните участници в Южния газов кулоар и е благонадежден сътрудник в обезпечаването на доставки на обилни количества газ от гигантското газово находище "Шах Дениз " и евентуално от други залежи в Азербайджан до Европа. Доставката на азербайджански природен газ за България от 1 януари 2021 година ще бъде едно от значимите събития в връзките сред двете страни. Редица други браншове оферират благоприятни условия за съдействие, като превоз, селско стопанство, туризъм, осведомителни и информационни технологии, фармацевтични артикули и други Също по този начин, бих желала да отбележа, че за последните 5 години стокооборотът сред нашите страни се е нараснал 7 пъти ", добавя посланикът на Азербайджан.

В културно отношение Азербайджан и България се радват на стеснен междуличностен продан и бележат прогрес в съдействието в региона на науката, образованието, културата, спорта и други Гурбанова показва, че един от най-съкровените й мемоари постоянно ще бъде партньорството в реституция на архитектурно-музеен резерват "Трапезица " във Велико Търново, културната и духовна столица на България. "Фондация "Гейдар Алиев ", ръководена от нашата първа дама госпожа Мехрибан Алиева, се гордее, че може да способства за възобновяване на тази архитектурна перла и нравствен център на Второто българско царство.

Този план в действителност е най-големият културен план на Фондацията в целия Балкански район ", се показва в изказването. Губранова отбелязва, че за разпространение на античната и богата азербайджанска просвета в България са извършени голям брой събития и е проведено присъединяване на азербайджанските представители в разнообразни кино, театрални, фолклорни и балетни фестивали. Тя акцентира и значимата роля на Центъра за азербайджански език и просвета към Софийския университет "Св. Климент Охридски " и Центъра за български език и просвета към Бакинския славянски университет в проучване на езика, културата и историята на нашите страни.

"По време на моята активност в България се случи и един от най-незабравимите моменти - Отечествената война, която приключи с победа на славната азербайджанска войска. Както знаете, на 10 ноември 2020 година сред Азербайджан, Армения и Русия се подписа тристранно изказване, с което се постави завършек на окупацията на азербайджанските земи от страна на арменските въоръжени сили. След подписването на това изказване районът на Южен Кавказ навлезе в нов стадий - стадий на реорганизация и възобновяване на мирното общуване. Появиха се нови благоприятни условия за развиване и съдействие, отвориха се нови вероятности ", се отбелязва още в изказването.

"В умозаключение бих желала да изразя своята признателност на всички български другари за тяхната поддръжка. Радвам се, че съумях да допринеса за укрепването на разбирателството сред нашите нации. Възползвам се от случая да пожелая на братския български народ разцвет и мир ", декларира още посланикът на Азербайджан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР