Преди време изпълнителният директор на Корадо Войтех Чамек коментира за

...
Преди време изпълнителният директор на Корадо Войтех Чамек коментира за
Коментари Харесай

Приходите и печалбата на "Корадо" скачат с 40% към края на септември

Преди време изпълнителният шеф на " Корадо " Войтех Чамек разяснява за " Капитал ", че вложенията в Стражица сигурно ще продължат. Покупката на нов имот в този момент е част от тези проекти

© Анелия Николова Още по тематиката
" Корадо - България " удвои облагата си

Заводът в Стражица е нараснал производството и продажбите за полугодието
30 юли 2017
" Корадо " ще гласоподава през август нарастването на капитала

Акционерите ще получат гратис бумаги
27 юни 2017 Производителят на стоманени радиатори " Корадо - България " доста усъвършенства финансовите си резултати към края на третото тримесечие на годината. Ръстът се дължи на по-голямото количество създадена продукция, както и на увеличаващия се брой продадени тръбни радиатори, които предприятието от Стражица стартира да създава предходната година. Наскоро компанията е закупила и нов терен от 30 дка, на който възнамерява да разшири производството.
За последната година акциите на компанията нарастнаха двойно на борсата, като в понеделник се търгуваха на цена от 7.15 лева за брой.

Исторически връх

Приходите на " Корадо " за деветмесечието на 2017 година нарастват с над 38% (виж таблицата), демонстрира докладът на общественото сдружение. Увеличението е резултат от продадените 429 хиляди броя радиатори по отношение на 340 хиляди броя за същия интервал на предходната година, което съставлява скок от 26%. Въпреки че разноските също се подвигат с 38% до 28.2 млн. лева, компанията покачва облагата си с близо 43%. " Тези числа слагат резултатите за първото деветмесечие на годината преди всичко за цитирания интервал в историята на сдружението ", показаха от " Корадо ".
Само за третото тримесечие предприятието е произвело общо 121 231 броя панелни радиатори, което е леко намаляване по отношение на същия интервал на 2016 година Увеличава се обаче продукцията на тръбни радиатори - с към 3500 до 24 570 броя, които компанията вкара в произвеждане предходната година.

Основните пазари на компанията, която е част от чешката група Korado, са страните от Европейския съюз. През третото тримесечие продажбите в Европейски Съюз са се намалили с 8%, което е довело до спад от 4% в общите продажби като размери. В същото време износът към трети страни е повишен с 35%, излиза наяве от доклада. Българският пазар остава относително дребен, като на него компанията пласира към 3% от продукцията си.

Общо за деветмесечието по-голямата част от приходите на сдружението се образуват от продажби в Чехия (21.3 млн. лева.). На второ място се подрежда Румъния с малко под 5 млн. лева, следвана от Украйна, Унгария, Франция и Босна и Херцеговина.

Разширение

През третото тримесечие компанията закупи 30 дка терен наоколо до индустриалната си площадка в Стражица и възнамерява възобновяване на в този момент съществуващата постройка там за разширение на производството, показват от " Корадо ". Справка в Имотния указател демонстрира, че парцелът е закупен от " Метални структури - Стражица " за сумата от 705.5 хиляди лева Впоследствие продавачът е сменил името си на " Консултинг адвъртайзинг " и се е пререгистрирал в Самоков.

Засега от " Корадо " не дават детайлности какво произвеждане ще се развива на новата площадка, само че от отчета на управлението излиза наяве, че там вероятно може да бъде ситуиран бояджийски завод, който компанията възнамерява от известно време. " В момента се водят договаряния с производител за закупуване на индустриално съоръжение за създаване на нов бояджийски конвейер, който ще може да поеме изцяло създаваните от линиите отоплителни тела ", написа в отчета.

Компанията продължава и втория стадий от санирането на главния индустриален корпус. Дейностите са част от плана за енергийна успеваемост на стойност 640 хиляди лева, който сдружението стартира през предходната година, като задачата е да се понижат разноските за отопление.

На борсата

Наскоро " Корадо " усили капитала си със лични средства посредством издаването на 4.4 млн. акции с номинал 1 лева Акциите бяха разпределени сред съществуващите акционери при съответствие 2:1. Очакванията са това да усъвършенства ликвидността на книжата. Със същата цел сдружението подписа и контракт за маркет мейкинг с капиталовия медиатор " Елана трейдин ". В момента капиталът на сдружението е в размер на 13.169 млн. лева Основният акционер е чешката Korado (83.72%). Други юридически лица държат 14.2%, останалите 2.08% са разпределени измежду физически лица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР