Преди седем години Обединеното кралство гласува за брекзит с малко

...
Преди седем години Обединеното кралство гласува за брекзит с малко
Коментари Харесай

Учени: Брекзит е икономическа катастрофа за Великобритания

Преди седем години Обединеното кралство гласоподава за брекзит с малко болшинство. На 31 януари 2020 година Обединеното кралство напусна Европейски Съюз. Оттогава доста неща се трансформираха - освен в стопански проект.

Брекзит не е завършил. Едва в сряда последствията от излизането от Европейски Съюз бяха разисквани още веднъж в Камарата на общините. Лидерът на Шотландската национална партия Стивън Флин непосредствено атакува министър-председателя Риши Сунак: „ Не мисля, че той схваща каква е икономическата действителност и какви са разноските за потребителите. А обстановката не би трябвало да е такава. Лихвите по заемите за недвижими парцели в Ирландия не са над шест %, а към четири и половина %. Инфлацията в Европейски Съюз не е 8,7 на 100, а по-скоро шест на 100. Седем години след референдума за Брекзит, ще признае ли най-сетне министър-председателят, че виновността е в Брекзит? “ Сунак беше колеблив в отговора си.

И до момента в който поддръжниците на Брекзит се мъчат да обрисуват позитивна картина на излизането от Европейски Съюз, доста учени показват данни, които звучат напълно друго. Сред тях е Джун Ду, професор по стопанска система в университета " Астън " в Бирмингам, който изследва последствията от Брекзит: „ Въздействието върху търговията е доста. Направихме няколко калкулации, като използвахме разнообразни способи. За интервала сред януари 2021 година и септември 2022 година анализът демонстрира, че поради Брекзит търговията на Обединеното кралство е намаляла. “

Износът на Англия за Европейски Съюз е с 23% по-нисък, а вносът от Европейски Съюз - с 13% по-нисък, в сравнение с би бил, в случай че страната към момента беше член на Европейски Съюз, сочи отчетът. От позиция на Германия салдото също е негативен. Германската индустриално-търговска камара назовава Брекзит " икономическо злополучие и за двете страни на Ламанша ". Докато преди Брекзит Обединеното кралство към момента беше петият по значимост търговски сътрудник на Германия, в този момент кралството не е даже в първата десетка. Перспективите пред Обединеното кралство не са положителни: самостоятелният английски регулатор OBR приема, че продуктивността в страната ще бъде с четири % по-ниска в дълготраен проект, в сравнение с би била без Брекзит. И органът не чака доста от новите търговски съглашения, които английското държавно управление подписа със страни отвън Европейски Съюз. Според него те няма да имат съвсем никакво влияние, с други думи: надали ще генерират някакъв стопански напредък.

За британците обаче Брекзит има освен стопански последствия. Напускането на Европейски Съюз промени страната и в политическо отношение. Тим Бейл, професор по политика в университета " Куин Мери " в Лондон, преди малко разгласява книгата " Консервативната партия след Брекзит ". Той приказва за идеологията и офанзивите против демократичните институции и заключава във връзка с Консервативната партия:

" Тя в действителност стана по-популистка. Консервативната партия постоянно е флиртувала с популизма, само че след Брекзит тя изцяло интернализира популизма. " Че торите ще намерят пътя назад към сериозния закостенял жанр след напускането на Борис Джонсън, Бейл по-скоро не има вяра:

" Духът е изтърван от бутилката и консерваторите няма да съумеят да си го върнат. И защото държавното управление ще има огромни компликации да завоюва идващите избори при тази икономическа обстановка, то ще се изкуши да разпали културната война, тъкмо както направи Борис Джонсън. "
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР