Преди повече от 60 години една нова болест започна да

...
Преди повече от 60 години една нова болест започна да
Коментари Харесай

Първите дози от ваксина срещу ХИВ вече са поставени на хора

Преди повече от 60 години една нова болест стартира да се популяризира из целия свят и постепенно, само че несъмнено – да подкопава неусетно имунната система на болните. В продължение на съвсем две десетилетия тя озадачаваше лечебните заведения, а чак през 1986-та получи и име: човешки имунодефицитен вирус или ХИВ.

Днес над 35 млн. хора по света са заболели от ХИВ и тази цифра не понижава. През годините обаче, откакто болестта бе намерено, здравното общество съумя да реализира голям напредък. Днес ХИВ може да се лекува и даже евентуално – да се излекува. Основната цел обаче постоянно е била една – да се открие ваксина. И в този момент тази фантазия може най-сетне да се трансформира в действителност.

Първите дози от имунизацията HIVconsvX към този момент са сложени на хора в границите на фаза 1 от клинични изследвания, провеждани в Оксфордския университет.

„ Откриването на ефикасна ваксина против ХИВ се изплъзва на учените от 40 години – споделя водещият откривател Томаш Ханке. – Това клинично изследване е първото от няколко, което има за цел да оцени тази новаторска тактика за имунизиране както при хора, които не са заболели от ХИВ (за превенция), по този начин и на носители на вируса (за лек). “

Това, което отличава съответната ваксина от всички останали претенденти, е методът, по който работи. Повечето евентуални ваксини работят на следния принцип: те карат Б-клетките в нашата кръв да отделят антитела, споделя Ханке. От друга страна, HIVconsvX подтиква Т-клетките – бели кръвни кафези, които могат безусловно да убият както клетките, инфектирани с вируси, по този начин и канцерогенните кафези. Ваксината таргетира тези Т-клетки в най-уязвимите райони на вируса ХИВ – неговата „ слабост “.

Първоначално имунизацията ще бъде инжектирана на 13 здрави доброволци, които не са носители на вируса, и които са изложени на невисок риск от зараза. След четири седмици ще им бъде сложена втора, подсилваща доза. В рамките на фаза 1 учените желаят да оценят сигурността на имунизацията, колкото добре пациентите понасят каквито и да било странични резултати, и, несъмнено, какъв брой ефикасна е имунизацията в стимулирането на тези Т-клетки.

В момента най-хубавият метод да се предпазим от ХИВ, е чрез поведенчески модификации: потребление на презервативи (дори и при секс сред две дами – рядко е, само че не и невероятно вирусът да се съобщи при сходен сексуален акт), не споделяйте игли и в избрани случаи – хубаво е мъжът да бъде обрязан. Хората, изложени на вируса, могат да се подложат на  пост-експозиционна профилактика (PEP) и да одобряват антиретрувирусни медикаменти, които пречат на вируса да стартира да се развъжда в тялото – т.е. поддържа вирусния товар невисок и разрешават на имунната система на пациента да се самовъзстанови. Днес антиретровирусната терапия е толкоз ефикасна, че е изцяло допустимо да се доближи до миг, в който вирусът е на процедура неоткриваем.

„ Съществуват мощни доказателства, че при неоткриваем ХИВ вирусен товар болестта не може да се съобщи по сексуален път – споделя Ханке. – Въпреки това намаляването на инфекциите от ХИВ по този начин и не съумя да доближи задачата, избрана от Общото заседание на Организация на обединените нации през 2016-та – по-малко от 500 000 инфекции на година през 2020-та “.

„ Дори и в по-общия подтекст на разширението на антиретровирусното лекуване и профилактиката, имунизацията против ХИВ-1 остава най-хубавото решение и евентуално даже съставлява основен съставен елемент на всяка тактика за преустановяване на епидемията от СПИН “, сподели той.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР