Преди почти 100 години тогавашната Чехословакия създава държавната си авиокомпания

...
Преди почти 100 години тогавашната Чехословакия създава държавната си авиокомпания
Коментари Харесай

След почти 100 години във въздуха: Как се стигна до фалита на петата най-стара авиокомпания в света?

Преди съвсем 100 години тогавашната Чехословакия основава държавната си самолетна компания Československé státní aerolinie или Czechoslovak State Airlines, която се трансформира в петата до тогава компания в гражданската авиация. 23 дни след основаването ѝ и първият аероплан на държавните авиолинии минава дистанцията от Прага до Братислава.

С задължения в размер на десетки милиони и на фона на най-голямата рецесия в авиоиндустрията вследствие на пандемията, през днешния ден наричаната Czech Airlines е във банкрут. В началото на тази седмица градският съд в Прага удостовери несъстоятелността на сдружението, основано през 1923 година.

До това се стигна след подадени искове от страна на 266 кредитори, главно снабдители на компанията, както и от 230 000 нейни пасажери, поискали обезщетения за анулирани полети през предходната година.

С всичко това неизплатените задължения на Czech Airlines възлизат на 82 милиона $, което на фона на други компании от промишлеността, наподобява доста дребна сума. Norwegian Air, която също на косъм се размина от фалит през януари, има отговорности от 7,64 милиарда $ към септември 2020 година.
 Norwegian Air евентуално ще избегне банкрута
Третата най-голяма бюджетна самолетна компания в Европа въпреки всичко евентуално ще се избави от банкрут

Норвежкото държавно управление даде обещание финансова инжекция за превозвача

На групата снабдители от сдружението дължа към 36 милиона $. За отсрочените си полети от компанията би трябвало да изплатят обезщетения на клиентите си в размер на 46 милиона $.

Пред синдиците на компанията стои въпросът дали упорстват компанията да спре полетите си и да стартира да разпродава активи, с цел да покрие задълженията си. Към момента компанията към момента обслужва част от полетите си, които са мощно редуцирани и поради пандемията, и за тежкото финансово положение, в което се намира тя.

Към 2021 година Czech Airlines обслужва 22 дестинации, измежду които пътувания до Испания, Франция, Англия, Германия, Скандинавските страни, Италия, Украйна, Румъния и Русия. Преди пандемията компанията обслужваше и полети на дълги дистанции до Сеул. Чрез партньорски компании Czech Airlines има и пътувания до Варна и Бургас.

Може да се каже, че до банкрут на чешките авиолинии можеше и да не се стигне, в случай че пандемията не сви с над 90% пътуванията по въздух през предходната година. Въпреки че на изплащането на задълженията на компанията беше натрапен мораториум, тя не съумя да генерира пресен капитал от активността си, с цел да попълни дупките в бюджета си.

Мораториумът изтече през февруари, а малко преди този момент от Czech Airlines оповестиха, че последователно ще освободят всичките си 430 чиновници. Така след тежката 2020 година за компанията всички варианти за избавление се оказаха изчерпани, а чешкото държавно управление не предложи финансова помощ, с цел да успее тя да избегне банкрута.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР