Преди няколко седмици представихме визията за развитието на електроенегетиката, което

...
Преди няколко седмици представихме визията за развитието на електроенегетиката, което
Коментари Харесай

Росен Христов: Чакаме предложения по визията за електроенергетика

Преди няколко седмици представихме визията за развиването на електроенегетиката, което е първата крачка за основаване на дълготрайна тактика. Това сподели Росен Христов, министър на енергетиката, на форума на Стандарт " Власт и бизнес дружно за чиста сила ".

Служебният министър показа пред участниците визията.
-->
" Защо е нужна тактика? Защото в енергетиката всичко е дълготрайно и би трябвало деликатно да се реши какво тъкмо да се развива. 

Имаме я тази визия и започнахме да я обсъждаме, само че времето на Народното събрание не ни стигна. Но имаме убеденост, че посоката е вярна. Следващата стъпка е да подготвим сходни визии и за други сектори на енергетиката. Така че в идващите месеци България да има дълготрайна тактика. 

Ключов въпрос е износът на България на ток. В момента ние сме измежду водачите. Това ни дава енергийна сигурност. Това е извънредно значим фактор, доста страни сега страдат. Износът за предходната година генерира над 3 милиарда евро и в този момент с тези пари компенсираме бизнеса поради скъпия борсов ток. Но не е задоволително да имаме електрическа енергия, тя би трябвало да бъде на допустими цени. Това са главните посоки, започваме да ги създаваме.

Как да имаме евтина електрическа енергия? Започваме да създаваме локалните източници. Прилагаме нови технологии. 

Имаме опит с нуклеарната енергетика, с водните централи - също. ВЕИ - страната ни има капацитет за фотоволтаици и вятърни централи. 

Ако произвеждаме зелена сила, би трябвало да я съхраняваме по зелен метод. Водещото са помпените централи. 

България се стреми към декарбонизация. Енергетиката е измежду най-големите замърсители. 

Ние сме наедно с другите европейски страни, даже можем да бъдем измежду водещите.

Така се появи миксът от генериращи мощности във визията - атомна енергетика, хидроенергетика, ВЕИ и гладко извеждане от употреба на въглищните централи. 

Най-важно е в енергетиката да не се вършат внезапни придвижвания - с един скок да изведем въглищните централи. Много е значимо да има равномерен преход. На това е основана и визията. 

Политическата воля е доста значим фактор. Много детайли са взети от стратегиите и самодейностите на политическите партии. Искаме предлагането ни да бъде задоволително и политически, и механически, и да може да се финансира. Това е обвързвано и с възможността да имаме сила на ниски цени. 

Логика, данни и моделиране - на това би трябвало да стъпим. В енергетиката 5 години - това е на следващия ден. 30-годишен интервал изобщо не е дълъг период, само че доста неща могат да се трансформират. Ето, да вземем за пример от предходната година поради смяната на геополитическата конюнктура, едни запаси изчезнаха, други се появиха. Стратегията би трябвало по този начин да е  създадена, че да можем да реагираме. 

Визията е първата стъпка към създаването на цялостна енергийна тактика. Естествено, не всички са съгласни, само че водим разговор. 

Искаме да е подкрепена от задоволително заинтригувани лица. 

Южна Европа е разграничена за нуклеарната енергетика. Някои страни я отхвърлят, други я развиват. Франция е водеща мощ. България най-малко от 20 година се чуди строим ли нови блокове, в Белене или в Козлодуй. Трябва да се създадат разбори и да се види действително какво можем да създадем. Нашето мнение е, че нуклеарната енергетика ще разреши на България да има налична електрическа енергия и да реализира зелените цели. 

Същото е и за ВЕИ. България е дребна страна, терените са лимитирани. Трябва да решим желаеме ли да имаме зелени централи или да запазим земеделската земя. Много от земите ни са в НАТУРА 2000. Искаме ли да строим върху тях или желаеме да ги запазим? Европа е разграничена и по този въпрос. 

Надявам се за няколко месеца да превърнем визията в тактика и да я представим на идващия парламент за жласуване. Приветстваме всички оферти, с цел да има разговор. Но тези, които са деструктивни, не водят до нищо. Затова и в последните години в България не са правени огромни вложения в енергетиката, с изключение на няколко фотоволтаични парка. Крайно време е да разивваме този бранш, в случай че желаеме да имаме изгоди. 

Сега стана ясно, че Грийнпийс дават на съд енергийната тактика. То е все едно да кажат, че дават на съд този конгрес. Трябва да се подходи отговорно. Комисията по енергетика н 48-мото Народно събрание работеше градивно и нещата се обсъждаха, по тази причина резултат имаше. Призовавам всички специалисти да се включат ", заключи енергийният министър Росен Христов. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР