Преди няколко седмици Бил Гейтс обяви в блога си, че

...
Преди няколко седмици Бил Гейтс обяви в блога си, че
Коментари Харесай

Google влиза стремглаво в ерата на изкуствения интелект

Преди няколко седмици Бил Гейтс разгласи в блога си, че „ ерата на изкуствения разсъдък стартира “. След това мнозина специалисти и организации започнаха интензивно да дискутират тематиката и дебатите ще продължат отдавна. Едно е ясно сигурно – изкуственият разсъдък към този момент не може да бъде спрян.

Очаквано, ИТ колосите са измежду огромните последователи на технологията. Те интензивно влагат в създаването на голям брой планове с изкуствен интелект (AI). Гугъл също е измежду тях, въпреки и изненадващо да изпитва компликации най-малко първоначално.

По-рано тази година компанията се оказа догонваща в тази ниша, откакто един от главните ѝ съперници Microsoft пусна чатбот в търсачката Bing, който употребява технологии от нашумелия ChatGPT на компанията OpenAI. В бързината Гугъл пусна своя отговор Bard, който бързо провокира рецензии и насмешки поради сбъркан факт при един от отговорите си.

Гугъл обаче не се отхвърли. След рецензиите компанията като че ли затихна в тази ниша, само че това беше, с цел да се приготви за своята годишна конференция Гугъл I/O, която се организира на 10-ти т.г.

На нея компанията сподели огромен брой нови планове. Сред тях бяха предстоящите два смарт телефон и таблет, новости за операционната система Android и несъмнено – изкуствен интелект. Много изкуствен интелект.

Очаквано, AI напъните на Гугъл привлякоха главната част от вниманието по време на конференцията. А и компанията съобщи съществени упоритости за бъдещето на технологията в продуктите и услугите ѝ. Накратко – AI ще е на всички места в Гугъл.

Новата, по-умна търсачка

Първоначалните упованията бяха, че чатботът Bard с времето ще стане част от търсачката на Гугъл. Оказва се обаче, че компанията има обособен план за нея. Той включва нов, генеративен изкуствен интелект, който ще бъде внедрен в търсачката и ще оказва помощ на потребителите в търсенето на повече и по-подробна информация.

Скоро хората ще могат да задават въпроси на търсачката и тя ще им демонстрира както обичайните резултати с линкове и извадки от уеб сайтове, по този начин и напълно ново поле, в което ще има генериран по-подробен отговор от изкуствения разсъдък. Отговорът ще съдържа и оферти за спомагателни въпроси, като системата ще помни подтекста на „ диалога “, с цел да резервира отговорите съответстващи.

Алгоритъмът ще употребява и базата данни на Гугъл Shopping Graph. В нея компанията непрекъснато актуализира данните за над 35 милиарда артикули – спецификации за продуктите, информация за марки, търговци, ревюта и даже складови наличия. Изкуственият разсъдък ще „ схваща “, когато потребителят търси информация за артикул, който го има в базата и ще дава оферти, които са генерирани от нея

Гугъл побърза да обърне внимание и на евентуални терзания, че сходен логаритъм може да понижи трафика към други уеб сайтове, защото потребителите ще получават отговорите в границите на търсачката. ИТ колосът споделя, че търсачката ще резервира досегашните старания да демонстрира допустимо най-вече гледни точки и е „ отдадена да изпраща скъп трафик към страниците в мрежата “. Тя добавя, че рекламите също ще се появяват на познатите места и ще са маркирани ясно по отношение на органичните резултати.

Нов езиков модел и усъвършенстван Bard

По време на конференцията Гугъл показа и новия езиков модел PaLM 2. Той е подготвен на над 100 езика, като може да схваща и превежда доста повече нюанси, в това число поеми и гатанки. Моделът е подготвен и да написа програмен код на голям брой от известните езици за програмиране.

Очаквано, чатботът Bard е първият, който ще се възползва от PaLM 2. Моделът ще е част и от други услуги на Гугъл, само че Bard ще е първият. През идващите дни и седмици Гугъл ще направи чатбота наличен за всички консуматори в 180 страни, които имат общоприет профил за услугите на компанията. Първоначално ще може да се употребява единствено на няколко езика, само че последователно ще бъдат добавени над 40.

Bard към този момент може да написа програмен код, а скоро ще може да демонстрира и фотоси в отговорите си. Например, с цел да дава по-добра визия за какво предлага дадена дестинация за последващо пътешестване. Самите консуматори също ще могат да употребяват фотоси, които ще бъдат оценени посредством Гугъл Lens и ще разрешават на Bard да ги разказва.

Интернет колосът споделя, че е сключил партньорство с Adobe, с цел да употребява технологията Firefly, която ще разреши на Bard да генерира изображения съгласно напътствието на потребителя. Чатботът ще може да се интегрира и с други платформи и услуги, които да го употребяват за своите системи и/или да оферират своите благоприятни условия в него.

Повече отговорност

Гугъл споделя, че създава още голям брой умни логаритми. Сред тях е Med-PaLM, който е с устременост към здравните служащи. Освен това компанията има изкуствен интелект за следене на горски пожари, за възстановяване на околната среда, за помагане на лекарите да взимат значими решения за здравето на пациентите и други

Компанията отбелязва, че изкуственият разсъдък към този момент е част от доста от продуктите ѝ. Разбира се, тя възнамерява да продължи да внедрява AI и в останалите и да го развива от ден на ден.

Гугъл споделя, че създава технологиите въз основата на своите „ AI правила “, които е приела през 2018 година Това са вътрешни правила на компанията, които да подсигуряват, че няма да има злоупотреби с технологията. Въпреки това тя приканва към по-мащабна взаимна работа за основаване на правила и за цялостното развиване на AI отсега нататък. Нужно е всички сфери на институции, бизнес, учени и обществото да вземат участие, с цел да може да се подсигурява, че изкуственият разсъдък ще е потребен, а не нездравословен за хората.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР