Преди няколко дни в небето над Норвегия група наблюдатели на

...
Преди няколко дни в небето над Норвегия група наблюдатели на
Коментари Харесай

Необичайно полярно сияние се появи над Норвегия. Причината остава загадка СНИМКИ

Преди няколко дни в небето над Норвегия група наблюдаващи на зарево станаха очевидци на в действителност необикновен феномен. Те видяха полярно зарево в небето, което имаше необикновени цветове за сходни феномени: розово и оранжево. Ако розово полярно зарево към този момент се е появявало над Норвегия предишния месец, то оранжево не е било виждано до момента, пише 

През ноември тази година, „ ловецът на зарево “ Маркус Варик и група туристи, които той придружаваше, станаха очевидци на появяването на необичайно розово зарево. Тогава учените обясниха, че най-силното изхвърляне на плазма от Слънцето е пробило дупка в магнитното поле на Земята, заради което слънчевите частици са проникнали доста надълбоко в атмосферата. Това беше повода за появяването на извънредно розово зарево.
 Полярно зарево Снимка: space.com 

Но този път Варик, който води туристи да видят тези атмосферни феномени повече от 10 години, и неговата група видяха освен розови, само че и оранжеви полярни сияния в небето. Според Варик в никакъв случай преди не е виждал такива нюанси.

" Не знам какво би трябвало да се случи, с цел да стане полярното зарево оранжево, несъмнено не съм виждал това преди. Може би още веднъж е имало дупка в магнитното поле на Земята или може би е нещо друго, не знам. Във всеки случай, наблюдавахме това събитие в продължение на минути “, споделя Варик.
 Полярно зарево  Снимка: space.com
Експертите по галактическото време към момента не знаят какво се е случило този ден в небето покрай норвежкия град Тромсьо, който се намира на 350 км над Северния полярен кръг.

Според Варик полярното зарево е било най-вече розово и зелено, само че понякога е блещукало в оранжево и макар късата дълготрайност на събитието, той е съумял да улови някои невероятни фрагменти. Но най-интересното е, че съгласно прогнозите на учените възможностите да видите розово зарево в този ден са били оскъдни.

Полярните сияния са резултат от взаимоотношението на слънчевите частици, които навлизат в атмосферата, с магнитното поле на нашата планета. Най-ярките сияния се появяват, когато Земята е достигната от големи потоци слънчева плазма вследствие на изхвърляне на коронална маса. Но учените не са записали нищо сходно на Слънцето през този ден.

Според учените розовият цвят на полярното зарево се дължи на взаимоотношението на слънчевите частици с азота в земната атмосфера. Но това се случва единствено когато слънчевият вятър проникне надълбоко в атмосферата. Но това също не се е случило, тъй че повода за необикновеното зарево остава мистерия.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР