Преди месец Москва обяви, че ще забави скоростта на услугите

...
Коментари Харесай

Русия пробва върху Twitter суверенния интернет

Преди месец Москва разгласи, че ще забави скоростта на услугите на Twitter. Причината беше отводът на компанията да отстрани " незаконно " наличие. Властите заплашиха, че в случай че не изтрият 3168 изявления от 2017 година насам, които подстрекават " самоубийства, детска порнография и приложимост на опиати ", Twitter ще бъде напълно отстранен от съветския интернет.

Заплахата идва, откакто през 2019 година Русия одобри закона за суверенния интернет. Технологията цели да лимитира селектирано наличие и при потребност Кремъл да изолира страната напълно от международната мрежа.

Президентът Владимир Путин е все по-настъпателен в битката си с огромните софтуерни компании от Силициевата котловина, оповестява Financial Times. В изказване той изрече терзанията си от зависимостта от западни компании и обществени медии, потвърждавайки, че: " Обществото ще се срине от вътрешната страна, в случай че интернетът не се преценява със законите и публичния морал на страната ни. "

Путин стана още по-критичен след митингите през януари. Тогава последователи на опозиционера Алексей Навални използваха непознати обществени платформи при организацията на демонстрациите. Видеа в TikTok и Instagram даваха препоръки за сигурност на млади участници. Още повече че самата акция на Навални се организира напълно онлайн. Опозиционният водач има развити страници в западни обществени платформи, които са най-голямото поле за изява на политически активизъм в страната.

Заплахите за блокиране не пожънаха триумф с колосите от Силициевата котловина. Гугъл, Youtube и Фейсбук не трият наличие, което Кремъл смята за нездравословно. Затова и законодателите търсят метод да блокират самостоятелни страници или задължават непознати компании да споделят информация по закон.

Депутатът Антон Горелкин даже се оплака от неналичието на подпомагане на западните обществени мрежи. " Ние сме жертвата тук, не желаеме да блокираме всичко. Но непознати компании идват тук, вършат милиарди облага. Не заплащат никакви налози и не се преценяват с нашите напълно резонни стремежи ", споделя той пред Financial Times.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР