Преди катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи, шофьорът

...
Преди катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи, шофьорът
Коментари Харесай

Няма да му е лесно! Преди катастрофата Омар е извършил и друго престъпление

Преди злополуката в Бургас, при която починаха двама служители на реда, водачът на рейса - убиец- Омар взел участие в всеобщ пердах в Харманли. В бежанския център там, той бил един от сирийците, нападнали чиновници на Отдел " Миграция “ поради това, че им забранили да правят комерсиална активност, оповестява " Труд ".

Омар и приятелите му били българските чиновници с пръчки и ги заплашвали със гибел с ножове. 

Сириецът твърди, че преди злополуката в Бургас бил спирачки, а следи от спирачен път няма. Освен това държавното обвиняване има съществени подозрения и за възрастта на Омар.

Ще бъде изяснено дали той в действителност е на 15 години, както е съобщил, при влизането си в България.

Ако Омар бъде съден като пълновръстен, го грози пожизнен затвор. Като малолетен обаче оптималното наказване е 10 години.

По-късно от Окръжен съд – Бургас оповестиха, че е взета мярка за неотклонение " Задържане под стража “ по отношение на сирийският жител Омар А., чужденец с филантропичен статут, притеглен като обвинен за причиняване гибелта на двама полицейски чиновници.

Омар А. е притеглен като обвинен за осъществено закононарушение по член 342, алинея 3, б. " в “, вр. алинея 1, предл. трето, вр. член 63, алинея 1, т. 1 от Наказателен кодекс, вр. член 20, алинея 2 и член 103 от ЗДвП за това, че на 25.08.2022 година, към 05.00 часа в гр. Бургас, на кръгово кръстовище " Трапезица “, посока към УМБАЛ - Бургас като малолетен, само че откакто е могъл да схваща свойството и смисъла на постъпките си, е управлявал пътнически рейс марка " Мерцедес “, като нарушил разпоредбите за придвижване, вследствие на което провокирал пътно-транспортно произшествие с лек автомобил марка " Шкода Рапид “, благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи и съзнателно предизвикал гибел на две лица - полицейски чиновници на ОД Министерство на вътрешните работи гр.Бургас – Й. И. и А. Г.  

За това закононарушение по закон е планувано най-тежкото наказване за пълнолетни лица " Лишаване от независимост “ от петнадесет до двадесет години или пожизнен затвор. Предвид събитието, че обвиненият е малолетен, вероятното оптимално наказване, което би могло да му бъде наложено при възможна неоправдателна присъда е от три до 10 години " Лишаване от независимост “.

Окръжен съд - Бургас откри, че в тази ситуация може да се направи обосновано съмнение, че Омар А. може да е съпричастен към осъществяването на закононарушението, за което е упрекнат. В рейса били открити 48 лица чужденци, които прекосявали и обитавали в Република България без годни документи. Шофьорът на рейса не е бил открит на място.

След извършени оперативно-издирвателни дейности, Омар А. е бил открит в гр. Първомай. При извършено различаване очевидецът А. М., посочен от част от очевидците като лице, което е пътувало с рейса и им е давало инструкции къде да се качат в него, е показал и разпознал обвинения като лицето, карало рейса.

Свидетелят И. П. го е разпознал като едно от лицата, които на 24.08.2022 година са купили от него пътнически рейс марка " Мерцедес “, с който е породено ПТП-то. Видно от експертна информация, по кормилото, скоростния лост и ключа на пътническия рейс е открит клетъчен материал от Омар А. При разпита си като обвинен, Омар А. самичък признава, че на 25.08.2022 година е управлявал пътническия рейс марка " Мерцедес “, с който е породено пътно-транспортното произшествие.

Съдът счете, че във връзка с обвинения съществува действителна заплаха той да се укрие, заради следното. Повдигнатото на Омар А. обвиняване е за осъществено тежко съзнателно закононарушение, за което се планува наказване " Лишаване от независимост “ със сериозен размер. Видно от данните по делото, обвиненият незабавно е избягал от местопроизшествието и е открит в гр. Първомай. Той е непознат жител, който обитава в България без фамилията си, като майка му и татко му са в Република Турция.

Липсват каквито и да било съществени връзки с нашата страна, които биха го стимулирали да не я напуща. Омар А. е с възложен филантропичен статут и обитава в бежанския център в гр. Харманли, само че от показаната характеристична информация, постоянно нерегламентирано напуща бежанския център, както се е случило и преди случая на 25.08.2022г., като го е напуснал още на 22.08.2022г.

Според съда съществува и действителна заплаха Омар А. да извърши закононарушение, в случай че не бъде арестуван. Видно от данните по делото, още на 23.08.2022 година обвинения се е опитал да осъществя състав на закононарушение по член 281 от Наказателен кодекс, само че това да не е случило по справедливи аргументи.

" Тези условия и последващите събития от 25.08.2022г., сочат на непримиримост и целеустременост към осъществяването на закононарушение по чл.281 от Наказателен кодекс и в този смисъл обосновават действителна заплаха в случай че е на независимост обвинения да продължи да прави закононарушения “, казва в претекстовете си съда и още: " Настоящият случай се характеризира с извънредно висока степен на социална заплаха, което обосновава и неговата изключителност по смисъла на член 386, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, заради което и единствената оправдана мярка в тази ситуация е Задържане под стража “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР