Преди година за Транстихоокеанско партньорство (ТТП) се коментираше, че то

...
Преди година за Транстихоокеанско партньорство (ТТП) се коментираше, че то
Коментари Харесай

Без Вашингтон 11 страни се обединяват и подписват ново търговско споразумение


Преди година за Транстихоокеанско партньорство (ТТП) се разясняваше, че то заровено след излизането от него на Съединени американски щати, само че тази седмица то се възражда от пепелищата и ще бъде подписано на 8 март от 11 страни от Америка и Азия. Това е мощен сигнал, даващ отпор на протекционистките изкушения, написа Франс прес.

Агенцията напомня, че договорът беше стартиран от Вашингтон по време на ръководството на президента Барак Обама и подписан през 2016-а след години на договаряния сред 12 страни с изход на Тихия океан: Съединени американски щати, Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.

Само че преди той да влезе в действие, Доналд Тръмп разгласи, че страната му ще се отдръпна от него, поставяйки под въпрос триумфа на това амбициозно съглашение, чиято цел е да обхване 40% от международния БВП (БВП) и съвсем 25% от интернационалната търговия.

Натоварен със задачата да оглави чилийската делегация на договарянията, Фелипе Лопеандия си спомня, че сега на оповестяването на тази шокираща вест " незабавно последва доста мощен ангажимент от всички, че е неотложно да се даде политически сигнал на света и на Съединените щати, с цел да се разбере, че става дума за едно положително съглашение (...) и че няма да останем безучастни след решението на Тръмп ".

Година по-късно, в чилийската столица, на 8 март ще бъде подписано съглашението, което към този момент се назовава Всеобхватно и прогресивно съглашение за транстихоокеанско партньорство - ВПСТП (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership - CPTTP) или ТТП-11. То съдържа съвсем всички разпореждания от първичния текст с изключение на отнасящите се за интелектуалната благосъстоятелност, наложени от Вашингтон.

Противовес на протекционизма

Това сключване е като вятър, отнасящ разпрострялата се миризма на протекционизма, в миг, когато Тръмп разгласи преди броени дни, че ще вкара мита за стоманата и алуминия и основава заплаха от експлоадиране на комерсиална война.

" Това възстановява в известна степен доверието в силата на регионализма или на другите страни да напредват във значими съглашения ", изяснява Лопеандия.

При все това е мъчно да се пренебрегне тежкия удар, какъвто е отдръпването на Съединени американски щати: новият текст към този момент визира единствено 15 до 18% от международния Брутният вътрешен продукт. В същото време обаче " това не е каквото и да е съглашение. Това е най-съвременното съглашение, подписвано в миналото в света ", твърди Иняцио Бартесаги, професор във факултета по корпоративна просвета в Католическия университет в Уругвай.

" Няма друго комерсиално съглашение, което да обгръща толкоз доста страни и да има 30 глави, които контролират най-съвременните въпроси на интернационалната търговия ", добавя той.

Замислено от Вашингтон като механизъм за прекъсване на възходящото въздействие на Китай в международната търговия, ТПП стана по-късно " черната овца " на Тръмп, който се разтревожи от заплахата за " американските трудещи се ", която то крие.

При все това, в края на януари, той леко отвори малката врата за вероятно връщане на страната му, уточнявайки, че за задачата ще бъде належащо да бъде реализирано " доста по-добро съглашение " от новия пакт, който съгласно него е " ужасяващ ".

" Лека бавно съветниците на Тръмп съумяха да го накарат да си даде сметка за ролята, която Съединени американски щати играят в азиатско-тихоокеанския регион, и за ролята, която ТПП играе в този регион освен в икономическо и комерсиално измерение, само че и в геополитическо ", изяснява Бартесаги.

" Нов стандарт "

Япония обаче прояви песимизъм.

" Ако Съединени американски щати още веднъж застанат на по-благоприятна позиция по ТПП, ние ще приветстваме това ", само че " няма да бъде толкоз елементарно да се промени в допълнение съглашението ", съобщи Казуйоши Умемото, който дава отговор за договарянията от страна на японското държавно управление.

Споразумението планува да бъдат отстранени митническите и немитническите бариери, да се основат общи правила в редица браншове на бизнеса сред тези 11 страни, в които живеят близо 500 милиона души.

Според чилийското външно министерство " ВПСТП ще дефинира нов стандарт за другите съглашение за икономическа интеграция, в това число и за бъдещите договаряния в

Световната комерсиална организация или пък с АТИС (Азиатско-тихоокеанския конгрес - Apec).
След като бъде подписано, съглашението ще влезе в действие 60 дни след утвърждението му от минимум 6 страни от 11-те.

" За Чили това значи нарастване на евентуалния ни пазар и опция за нашия народ да има достъп до по-голям брой артикули ", акцентира Марио Монджиларди, президент на Търговската камара в Лима.

От износа на южноамериканската страна 17% отива в стопанските системи от ВПСТП. Макар към този момент да има съглашения за свободна търговия с някои от 11-те страни, този нов контракт ще усъвършенства изискванията на достъп до тези пазари. Един образец - 1000 артикули, които не бяха включени в съглашението с Япония, в този момент ще се таксуват с по-ниски мита.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР