Преди един век, на 30 декември 1922 г., Първият всесъюзен

...
Преди един век, на 30 декември 1922 г., Първият всесъюзен
Коментари Харесай

За 100 години СССР: Бил основа на европейската сигурност, но се разпаднал

Преди един век, на 30 декември 1922 година, Първият всесъюзен конгрес на Съветите утвърждава Договора за основаване на Съюз на съветските социалистически републики. Датата се отбелязва необятно по съветските медии през днешния ден с обзорни материали, преобладавщо носталгични.

" Имало едно време, в една студена зима, великата Русия била обединена вечно. " Тази страна просъществува 69 години без пет дни, когато руското знаме е спуснато над Кремъл на 25 декември 1991 година

Стогодишнината би трябвало да бъде почтено маркирана, написа в коментарен материал за организация Новости Максим Соколов, за който е необичайно, че измежду значимите и паметни дати през през XX век са били на 7 ноември, само че не и 30 декември. Създаването на кардинално нова страна или възобновяване на остарялата върху нови дрожди (imperii restitutio) е значимо събитие, може да се каже, че е историческо, в основата на което стои умиротворената империя - страна.

Съветският съюз е източник на сигурност на европейския континент и е един от създателите на това разбиране, за което се приказва доста през 2022 година, разяснява от своя страна пред ТАСС някогашният непрекъснат представител на Русия в Европейския съюз и първи заместник-председател на Комитета по защита и сигурност на Съвета на федерацията Владимир Чижов.

Тезата на Чижов е, че самодейността за привикване на среща за съдействие в региона на сигурността в Европа принадлежи на Съюз на съветските социалистически републики, която е дала началото на КССЕ - Конференцията за сигурност и съдействие в Европа, в следствие ОССЕ - Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

" Знаете ли по кое време за пръв път се появи концепцията за привикване на среща за съдействие в региона на сигурността в Европа, която след това се трансформира в КССЕ, а по-късно в ОССЕ? Това е политически съвещателен комитет на Организацията на Варшавския контракт. Това беше наша самодейност дружно с нашите съдружници, които, уви, през днешния ден към този момент не са наши съдружници. Така че Съветският съюз е в основата на самото разбиране за европейска сигурност ", споделя Чижов.
 С
С " разпадът на Съюз на съветските социалистически републики е покруса " Путин анексира Донбас, Запорожие и Херсон

За нашия народ, за огромната историческа Русия и бъдещите потомство, да защитим

Припомняме, че Съюз на съветските социалистически републики е съюзна страна, като описът на съюзните републики, които влизат в състава й се трансформира във времето.

през 1922 година (по Договора за формиране на СССР) влизат:

Руската СФСР,

Украинската ССР,

Белоруската ССР,

Закавказката ССР - до 1936 година заради нейното закриване и заместване от нейните съставни републики (Азербайджанската ССР, Арменската ССР, Грузинската ССР);

през 1925 година:

Туркменската ССР,

Узбекската ССР;

през 1929 година:

Таджикската ССР;

през 1936 година:

Азербайджанската ССР,

Арменската ССР,

Грузинската ССР,

Казахската ССР,

Киргизката ССР;

през 1940 година:

Карело-финската ССР - до 1956 година заради нейното превръщане в самостоятелна република,

Молдовската ССР,

Латвийската ССР - до признание на независимостта от Съюз на съветските социалистически републики на 6 септември 1991 година,

Литовската ССР - до признание на независимостта от Съюз на съветските социалистически републики на 6 септември 1991 година,

Естонската ССР - до признание на независимостта от Съюз на съветските социалистически републики на 6 септември 1991 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР