Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен

...
Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен
Коментари Харесай

Новият вариант на COVID-19 е засечен в Пирогов преди 2 месеца

Преди два месеца са се появили подозрения, че новият по-заразен вид на ковид циркулира в България. Това зави в ефира на шефът на УМБАЛСМ „ Пирогов “ проф. Асен Балтов. По думите му следва Националната вирусологична лаборатория да удостовери дали английската трансформация на вируса към този момент я има и у нас.

За да изясни разликата сред циркулиращия до момента ковид и новия английски вид проф. Балтов сподели две графики на PCR-тест. При първата ясно се виждат три гена, доказващи позитивна проба. При втората, новият вид, обаче линиите са единствено две, липсва така наречен S-ген, а той действително съществува. 

„ Още преди два месеца обърнахме внимание и ние дадохме първите такива случаи да бъдат секвенирани в Националната вирусологична лаборатория, да се види геномът дали е друг от действително публикувания вариант в България. Първите четири случая, които бяха хванати по този метод бяха хора, които се връщаха или щяха да пътуват назад за Англия. Смятаме, че са били преносители на този вариант “, разяснява проф. Балтов.

За 21 януари в „ Пирогов “ има осем случая на приети в болница пациенти с позитивен PCR-тест към остарелия вид и най-вероятно петима към новия, тъй като в проучванията им липсва така наречен S-ген. 

„ Не желаеме да плашим хората, а да видят каква е действителността, тъй като ние би трябвало да знаем, че това, което се случва в Европа, е трета вълна. Всяка страна ще вземе защитни ограничения. В момента ние сме един оазис, само че това не би трябвало да ни притъпява вниманието. Новият вид на вируса се популяризира 2,7 пъти повече от познатия до момента. В момента в България 10 заболели заразяват нови седем, при новия вариант – 10 заразяват 27. При по-голяма заболеваемост с новия вид има заплаха от повече тежко боледуващи и по-голяма смъртност. Той е доста по-агресивен, навлизайки, последователно ще измести по-слабо нападателния и повече хора ще бъдат инфектирани с новия вариант. Затова е значимо да се заловен в точния момент и може би по-строго да се изолират тези случаи “, добави шефът на „ Пирогов “. 

Проф. Балтов беше безапелационен, че лечебното заведение е готово за една възможна трета вълна на болестта. При потребност могат да се обезпечат 450 кревати за хора с ковид. В момента 25% от всички пациенти в болничното заведение са с COVID-19 или 18 души, настанени в Интензивното поделение и 100 в приблизително тежко положение.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР