Преди дни Пловдив показа официалната си графична визия за европейска

...
Преди дни Пловдив показа официалната си графична визия за европейска
Коментари Харесай

Пловдив показа логото за културна столица, а то вдъхнови народния творец

Преди дни Пловдив сподели формалната си графична визия за европейска столица на културата. 

" Както и програмата, по този начин и новото ни лого побират в себе си всичко, което обичаме в Пловдив, и с което се гордееем – от хълмовете, хилядолетните сводове и арки, Античния спектакъл, Римския стадион, реката, през къщите, храмовете, калдъръма, керемидите, българската кирилица и най-много богатата ни многопластова история. И всичко това дружно в един знак. Това е и най-голямата провокация и компликация - да бъдем в действителност #заедно културна столица на Европа ", гласи текстът, който анонсира новото лого на самодейността. 

 Официалното лого на " Пловдив - европейска столица на културата 2019 "

На уеб страницата си самодейността даже разгласява къс клип, който демонстрира вдъхновението за новия графичен знак, а незабавно по-късно се появиха и първите мнения - както позитивни, по този начин и отрицателни.

Наред с одобрителните изявления, фейсбук страницата, отдадена на града, " Plovdiv / Пловдив в фотоси " съобщи, че логото е определено без конкурс и че наподобява на " вързоп макарони ". Те упрекнаха фондацията, че не се е съобразила с мнението на жителите:

За следващ път, беше подминато мнението на жителите на Пловдив. Отново без конкурс, без публичност, без допитване, беше натресено - в тази ситуация изборът на логото за представителството на Пловдив като столица на културата. Градът на създателите, на художниците ще се показва със вързоп макарони. Така ще се случи с плана за централния площад, за мост на Марица, за Голямата базилика, по този начин беше за Зоопарка, за Пеещите фонтани, за спирките, за кръговото на Водната палата.... Без конкурс, скришно, потайно... В случая дизайнерите са приели правилото, че колкото картинката е по-проста, тя е по-съвършена. От простотата към съвършенството. В случая това предписание просто не работи. 

" Наемаш дизайнер, с цел да свърши работата, която ти не можеш и не разбираш, надлежно няма по какъв начин хора, които не схващат материята, да гласоподават кое е най-хубавото. Иначе логото е шок ", гласи един от мненията под обявата. 

" Какво толкоз се разревахте всички за едно лого не знам, живота ли ви зависи от него, та такава гневна опозиция се появи... ", гласи различен.

Страницата разгласява и вариации на новото лого на Пловдив, в което то е стилизирано в разнообразни предмети - от дупе на слон до чадър. Към тях саркастично са приложени и пояснения, а създателят е неизвестен графичен създател:

1. " Произлиза от старобългарската писмен знак Д ( " Добро " ), или ни е през " логото " дали ви харесва логото.. ", написа страницата към фотографията.



2. " Заедно в инернет " пък се споделя идващото изображение.

 3. " Заедно на Зоопарк (ако отвори някога) " написа до това " лого ":



4. " Пловдив 2019 поздравява за Ханука "

 5. " Заедно даже и в неприятното време "

 6. " Заедно да се повеселим "

 

Градът под тепетата ще стане център на европейската просвета през 2019 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР