Преди ден Владимир Путин въведе военно положение в четирите незаконно

...
Преди ден Владимир Путин въведе военно положение в четирите незаконно
Коментари Харесай

Конфискация, обиски, цензура. Какво носи военното положение в окупираните украински области

Преди ден Владимир Путин вкара военно състояние в четирите нелегално анексирани украински области. А в цяла Русия - отчасти. Какво значи това за хората в тези региони?

На 19 октомври съветският президент Владимир Путин подписа декрет за въвеждане на военно състояние в нелегално анексираните украински Донецка, Луганска, Херсонска, Запорожка области. Той се стимулира с това, че режимът е работил още преди те да се „ причислят към Русия “, а в този момент това би трябвало да се „ записва в границите на съветското законодателство “.

В настрана разпореждане, което разяснява подхванатите ограничения, се споделя, че в осем района на самата Русия се вкарва „ приблизително равнище на реакция “, в Централния и Южния федерални окръзи - „ високо равнище на паника “, а в други райони на Русия - „ главно равнище на предизвестие “.

Какво значат това и за какво въвеждането на някои от ограниченията опонира на закона? Опозиционният уебсайт обобщава.
В нелегално анексираните територии
Мерките в областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие са доста и крайни.

Първата е възбрана за овакантяване на района и ограничение на свободата на напредване - да вземем за пример въвеждане на полицейски час. Могат да бъдат наложени и ограничавания за влизане в района. Освен това локалните поданици може да бъдат " краткотрайно изселени в безвредни зони " - в този случай би трябвало да им бъдат обезпечени други жилища.

Властите ще имат право и да конфискуват имуществото на хората (например коли или храна) и да ги им постановат насилствена работа „ за потребностите на защитата “. Може да бъде изменен и режимът на всяко дружество - с други думи, хората да бъдат задължени да работят повече.

Полицията ще може без ограничавания да претърсва хората, къщите и колите им, както и да задържа жители до 30 дни. Всички обществени събития може да бъдат неразрешени.

Изпълнителната власт ще има право да постанова военна цензура и да основава органи, които управляват писмата, връзката в интернет и телефонните диалози. Както и да стопира активността на партии и сдружения, които " подкопават защитата и сигурността ".

Ще бъде въведен и надзор върху транспортните, информационните и съобщителните уреди, печатниците, компютърните центрове и медиите. А употребата на радиостанции за самостоятелна приложимост ще бъде неразрешена.

През Медуза политологът Татяна Станова „ контролът върху работата на компютърните центрове и автоматизираните системи “ може да значи цялостен надзор върху интернет или правото да се желае достъп до „ всичко електронно ”.

Предвижда се и „ териториална защита “, за която ще бъдат основани подобаващи щабове.

Гражданите на непозната страна, която води война с Русия, пък могат да бъдат „ интернирани “. Дейността на задгранични организации също може да бъде неразрешена - в случай че има " надеждна информация ", че подкопава защитата.

Дори продажбата на алкохол може да бъде неразрешена.

Тези ограничения ще се обезпечават от изпълнителната власт на районите и военните командни и контролни органи.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
В пограничните региони, Крим и Севастопол
Режимът на „ приблизително равнище на реагиране “ е въведен в нелегално анексирания украински полуостров Крим, както и в Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска области.

Там се планува " повишение на сигурността " на административни здания, летища, гари, военни уреди. Какво тъкмо се крие зад понятието " нараснала сигурност " не се изяснява. Друга мярка е " специфичен режим за употреба " на тези уреди.

В тези области ще работят някои от рестриктивните мерки в нелегално анексираните украински територии, като краткотрайно преселване, ограничение на свободата на напредване, претършуване на коли, надзор върху компютърни центрове.

За 18 района на Южния и Централния федерален окръг, в които е въведено „ нараснало равнище на реакция “, ограниченията са сходни. Освен това " високото равнище на подготвеност " значи, че губернаторите, в това число кметът на Москва Сергей Собянин , към този момент могат да вземат решения за " самостоятелни ограничения за териториална защита ".

Според съветския закон териториалната защита " е система от дейности по време на военно състояние за защита на значими държавни, военни и енергийни обекти, битка с противников диверсанти и подкрепяне на въоръжените сили ".

Още по време на " частичната готовност " се появиха известия, че мобилизираните в столицата жители са включени в териториалната защита. По това време обаче в града не може да има сили за териториална защита - те се основават единствено при положение на военно състояние, разяснява известният съветски юрист и правозащитник Павел Чиков .

В останалата част от Русия Путин вкара " равнище на съществена подготвеност ", което също включва облекчаване потребностите на въоръжените сили.
На ръба на закона
Някои разпореждания на указа на Путин опонират на съветското законодателство, считат адвокати.

Законът за военното състояние дава право на управляващите да постановат избрани ограничавания единствено на територията, на която е въведено то, само че не и в други райони на страната. Президентският декрет нарушава тази възбрана с рестриктивните мерки, наложени в районите със " приблизително равнище на реакция ", " равнище на нараснала подготвеност " и " равнище на съществена подготвеност ".

Как Кремъл може да се опита да оправдае това несъгласие? Една от клаузите в указа на Путин оставя открита опцията за въвеждане на военно състояние в цяла Русия.

Според някои адвокати това би могло да включва да вземем за пример затваряне на съветската граница или най-малко ограничение на пътуванията на руснаци в чужбина, въпреки Кремъл да отхвърля сходни радикални проекти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР