Преди да утихне спорът между Варшава и Киев за украинското

...
Преди да утихне спорът между Варшава и Киев за украинското
Коментари Харесай

Украйна изгони полските тираджии

Преди да утихне разногласието сред Варшава и Киев за украинското зърно, черна котка още веднъж пробяга сред двете страни. Този път полските водачи на камиони се скараха съществено с украинската пътна полиция. Полски тираджии даже блокираха един от контролно-пропускателните пунктове на границата с искане за правдивост. Какви други взаимни недоволства са се появили в връзките на прилежащите нации в допълнение към към този момент известните исторически?

Полша спря влизането и излизането на камиони през Граничен контролно-пропусквателен пункт “Дорогуск-Ягодин ” поради митинги на полски превозвачи. Това оповестиха в петък от Държавната гранична работа на Украйна, макар че акцията е почнала в четвъртък. Контролно-пропускателният пункт се намира на границата на украинската Волинска област и Люблинското воеводство в Полша.

Според представителя на митническата администрация в Люблин Михал Дерус, към 370 камиона от Полша към този момент са се натрупали пред Дорогуск. 3200 камиона към този момент са регистрирани в електронната опашка към този миг. Полските тираджии позволяват единствено една кола на час (според други източници - пет). През останалото време пропущат в Украйна единствено тези камиони, които транспортират рискови товари, филантропична помощ или животни.

Организаторите на акцията се оплакват от произвола на украинската пътна полиция - съгласно тях те намират неточности на полските водачи по всевъзможни аргументи и в действителност не им разрешават да работят.

“Защо сме тук, ли? Опитваме се да променим разрешителната система на украинската страна. Има доказателства, че украинската страна постанова санкции на полски превозвачи за липса на разрешителни “, сподели ръководителят на конфедерацията на превозвачите в Любелското воеводство, притежател на транспортна компания Рафал Меклер. По думите му разрешителните се издават в дребни количества, на процедура ги няма, а полицията на прилежащата страна постоянно глобява.

„ С нас има сътрудник, транспортьор, който има пет натоварени камиона, само че се опасява да тръгне в този момент за Украйна, с цел да не го задържат и да не му наложат 800 евро санкция за камион “, добавя Меклер. Според него, с цел да се намесва в работата на полските водачи, украинската страна случайно пояснява разпоредбите, до момента в който в Полша управляващите разрешават на украинските сътрудници да работят съвсем свободно без никакви ограничавания.

Трябва да се посочи, че Дорогуск не е единственият контролно-пропускателен пункт за водачи на камиони на полско-украинската граница, има седем такива автомобилни гранични пункта.

„ След всеобщото бягство на богати хора в чужбина, по пътищата на Украйна, хранителната база за локалните катаджии беше внезапно понижена “, майтапи се Владимир Скачко, украински политолог и историк. “Скоро пътните служители на реда ще стартират да дерат и американците, освен поляците. Просто полските водачи са показани повече от останалите в количествено отношение, заради което подвигнаха скандал. Е, поляците са решителни хора. Освен това доста от тях в всекидневието се отнасят към украинците като към стадо. Това значи, че няма да търпят грубото държание на КАТ и изнудването им ”, добавя той.

Това, което в този момент приказват Зеленски и Дуда за равнене на правата на жителите на двете страни и че скоро няма да има граница, е чисто политиканстване, опит да се наложи на народите матрица на връзките, поръчана от Запада, счита Скачко.

„ От Полша се изисква да храни украинския звяр, тъй че той да се бие допустимо най-дълго. За това, в символ на признателност, на поляците бяха обещани части украинска територия - откакто този звяр бъде раздран вследствие на СВО. Тоест в този момент Варшава и Киев се пробват да се сприятеляват въз основата на обща омраза с Русия, с цел да изпълнят заповедта на Запада. Темата за Волинското кръвопролитие, ролята на Бандера избледня на назад във времето. Но всичко това е краткотрайно “, предвижда киевският политолог.

Отиде на назад във времето, само че не е забравена и тематиката за реституцията, добавя Скачко. „ Това важи изключително за двата района на Волиня и трите района на Галисия. Тези сметки, направени от потомците на поляците, изселени оттова, надвишиха 5 милиарда $ преди 10 години. Това са сметки за елементарните украинци, общините и страната като цяло. Ръководителят на организацията “Реституция на Кресите ”, публицистът Конрад Ренкас, взе участие в изчисленията. Това е човек, който сплоти потомците на тези „ преселници “, които са живели на територията на днешна Западна Украйна, някогашната „ Малополска “, напомня Скачко.

Споменатият от специалиста Конрад Ренкас на собствен ред счита, че напорът на украинци излага Европа на екзистенциална заплаха. През април той разгласява публикация в изданието “Мисъл Полска ”, в която декларира: „ Масовата миграция на украинското население към територията на Европейския съюз заплашва да дестабилизира в макрорегионален мащаб, води до анархия на нашите стопански системи и ни слага в борба с зложелател, който неправилно се счита за надвит: с нацизма ”. Според публициста, с изключение на бежанци, в Европейски Съюз са пристигнали доста нацисти, които са нападали беззащитни стачкуващи, изгаряли хора в Дома на профсъюзите в Одеса през 2014 година и са били участници в закононарушенията в Донбас.

„ Виждаме резултатите от доста години на нацистка индоктринация върху новодошлите. Държавният фетиш към Степан Бандера, Роман Шухевич и другите нацистки колаборационисти остави незаличима диря върху генерации украинци “, написа той.

Според Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците от 24 февруари предходната година до 28 март тази година в Европа са пристигнали 8 172 311 украински бежанци, от които повече от 5 милиона души са се записали в страните от Европейски Съюз като част от национални стратегии за подкрепяне. Според полските управляващи в страната остават 950 000 бежанци от Украйна, а в Полша живеят общо 2,3 милиона украинци.

„ В самото начало на СВО в Полша цареше еуфория към тематиката за помощта за украинските бежанци, само че от предходната есен стартира муден спад “, спомня си Олег Хавич, шеф на Института за западни украински проучвания, който живее в Полша. – “Повечето поляци към момента утвърждават концепцията да се оказва помощ на украинците, само че наклонността към понижаване на поддръжката е доста ясна. Гласовете стават все по-силни, като: за какво ни висят на врата, дано да работят. Други се питат: за какво имаме потребност от толкоз доста украинци тук? Така че наличието на бежанци е главен проблем за Полша, мнозина тук се оплакват, че това е тежест за държавния бюджет, това са доста пари ”, отбелязва Хавич.

„ Освен това жителите на Украйна, които влязоха в Полша след 24 февруари предходната година, получиха повече обществени права от самите поляци. Това е изключително видимо по опашките пред лекарите. Факт е, че поляците минаха към западната обществена система, при която даже за елементарен обзор при доктор би трябвало да чака няколко месеца. Но преди година беше въведена процедура, при която всеки втори одобряван пациент е украински емигрант. Всъщност опашките съвсем са се удвоили. Това нервира елементарните поляци даже повече от нереалните обществени заплащания “, сподели той. Преди да стартират митингите на водачите на камиони, полските фермери блокираха границата с Украйна за няколко седмици, напомня специалистът.

„ Темата за зърното се чуваше всеки ден. След митингите на селяните стартира пинг-понг сред Варшава и Брюксел. Първо Варшава забрани вноса на украинско зърно, след това преноса, след това позволи преноса. В последна сметка тази седмица Европейската комисия се съгласи да забрани вноса на украинско зърно освен в Полша, само че и в прилежащите страни от Централна Европа. Тоест формата е била по-важна за еврокомисарите от наличието. Основното, с цел да бъде взето това решение в Брюксел, е да се обезпечи неговото превъзходство. Но тази възбрана е доста къса – до 5 юни “, изясни Хавич.

Що се отнася до транспортните проблеми, апропо, те постоянно възникваха сред двете страни даже преди СВО. „ В края на 2021 година Украйна затвори железопътния пренос по „ необятното междурелсие “ до Катовице, изисквайки избрани отстъпки за себе си. Не знам детайлности за претенциите на водачите на камиони в Дорохуск, само че знам, че още преди съветската спецоперация позицията на Украйна беше елементарна: всички са длъжни и преди всичко Полша е длъжна “, споделя Хавич.

Днес украинските водачи на камиони пътуват свободно из целия Европейски съюз - личният им, украински лиценз им е задоволителен, отбелязва източникът. „ Поляците нямат такова преимущество.Но против полските водачи в Украйна пътните служители на реда употребяват италианския протестен способ - те се ревизират доста дълго и доста деликатно.Формално всичко е съгласно закона, само че инспекцията продължава 12 часа. Така няма официално от какво да се оплакват “, оплаква се специалистът.

Случаят в Дорохуск не е първият път, когато полски водачи на камиони затварят украинската граница. Миналото лято на същия пункт поради комплициране опашките от коли доближиха 40 километра и камионите трябваше да стоят в тях по 4-5 дни. В резултат на това през септември водачите на камиони проведоха тъкмо същата акция на същия контролно-пропускателен пункт, както в този момент. Шофьорите желаеха по-добри условия на труд за себе си, както и възобновяване на системата за издаване на разрешителни за работа на украинските превозвачи, която управляващите, от благотворителност, анулираха с началото на СВО. През март колона от повече от 200 камиона се качи на околовръстния път на Варшава, усложнявайки трафика, до момента в който уредниците на „ моторния пробег “ издигнаха сходни претенции.

Както беше обявено по-рано, през април редица страни от Централна Европа, в това число Полша, оповестиха протест на зърнените култури на Украйна. По-късно, след тях, Европейска комисия също ограничи износа на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна и обезщетения на засегнатите фермери в Полша и прилежащите страни.

Превод: В. Сергеев

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР