Преди да се качим на върха, ще трябва да минем

...
Преди да се качим на върха, ще трябва да минем
Коментари Харесай

Икономист пред Искра.бг: Минималната работна заплата ще продължи да се увеличава

„ Преди да се качим на върха, ще би трябвало да минем през калта! “ , счита икономистът Румен Гълъбинов. С тази фраза той има поради, че постигането на задачите, които сраната ни си е сложила, явно ще станат по сложния метод – участието в еврозоната, Шенген, участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Гълъбинов изрази мнението си пред Искра.бг и за други наболели тематики у нас, свързани с политически и институционален темперамент . Той сподели:

„ Вече сме в средата на годината, даже да се одобри Бюджет 2023 година, той ще е за идващите 6 месеца. Най-рано ще влезе от 1 юни или от 1 юли в деяние. Бюджетът ще важи за втората половина от годината, а пък няколко месеца по-късно ще би трябвало да почнем да вършим бюджета за 2024 година, т.е. в тези оставащи 6 месеца до края на година, има струпване на два бюджета – за 2023 и с небосвод да се направи бюджет за 2024. Това от една страна е стеснение, само че въпреки това може да бъде и добре употребявано, като преимущество. В рамките на тези 6 месеца, ние да можем да разпределим в две обособени години – тази и идната, да разпределим някой бюджетни тежести – разходната част, нарастване на минимална заплата, минимална пенсия, обществени заплащания и разноски. В приходната част ще ни даде опция за нарастване на събираемостта на държавните доходи и да стартира усвояването и приемането на втория транш по националния План за възобновяване и резистентност от Брюксел, което да ни даде свежи пари за работа в стопанската система. “

По думите на икономиста минималната работна заплата ще продължи да се усилва , „ в случай че в този момент не е допустимо с Бюджет 2023, който е за второто полугодие на годината, то тогава може да се възнамерява за следващо нарастване за 2024 година “ . Той е безапелационен, че би трябвало да се усилят приходите на хората , тъй като „ България продължава да е с най-ниската минимална работна заплата в Европейски Съюз, с най-ниската минимална пенсия, тъй че би трябвало да се усилва “ . Според него това може да се случи, в случай че се възнамеряват и разпределят вярно средствата.

„ В момента даже имаме отвън политическа обстановка с удобно стичане на събитията в интернационален проект като стопанската система. Тъй като в еврозоната инфлацията спада и в България също спада за четвърти следващ месец. В момента сме на годишна база към април – 11,6% инфлация, т.е. звучи напълно действително, до края на година да е свалим до едноцифрена под 10% и да доближим междинната инфлация в Европейски Съюз. Ние вървим в вярната посока. Другото е, че Европейската комисия ни дава закъснение в растежа на брутния вътрешен артикул за тази година – 1,5%. Международният валутен фонд ни дава 1,8%, само че това отново е относително добре, в случай че успеем да го осъществяваме. На фона на това, че има западноевропейски страни, да вземем за пример Германия, която се дава повече от 1% растеж на БВП за тази година. Сраната ни не стои толкоз зле във финансово и икономическо отношение “ , уточни икономистът.

Румен Гълъбинов акцентира, че би трябвало да се оправи политическата обстановка у нас, с цел да не се объркат сметките до края на годината.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР