Преди да проведем сблъсък на идеи, трябва да освободим страната

...
Преди да проведем сблъсък на идеи, трябва да освободим страната
Коментари Харесай

БСП може да освободи страната от хватката на мафията


Преди да проведем конфликт на хрумвания, би трябвало да освободим страната ни от хватката на мафията. Това прикани в изявлението си пред Конгреса на Българска социалистическа партия зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков.

Той бе безапелационен, че точно от Българска социалистическа партия зависи по какъв начин страната ни ще излезе от обстановката, в която се намира сега. Това е огромният резултат от последните четири години – Българска социалистическа партия е главната структурираща мощ през днешния ден в сериозната обстановка на България и единствено към нея може да бъде построено трайно решение – най-сетне да имаме естествена политическа конюнктура, която да докара до значимите и нужни решения, уверен е социалистът.

Зарков регистрира работата на парламентарната група през последните четири години. Демокрацията и отбраната на демократичните идеалибяха в същината на работата на нашата парламентарна група. Доказахме се като ярка, единствена, мощна парламентарно показана съпротива, посочи той. Според него към този момент е разрушен митът, че Българска социалистическа партия не съставлява опция. Като доказателство депутатът изброи редицата оферти за решения, законопроекти и оферти за законови промени на парламентарната група в интервала на мандата на 49-ия Конгрес. Практически всеки ред от програмата на партията и от „ Визия за България “ са намерили своето място като законодателни оферти и са били защитавани от народните представители на Българска социалистическа партия, безапелационен бе социалистът.

Наред със обществените и икономическите провокации, на които ние даваме решения, наред с казуса с неравенствата, който идентифицираме, Българска социалистическа партия застава изрично и с ясни хрумвания във връзка с това, което би трябвало да се направи в правосъдната реформа- правосъдният надзор над актовете на основния прокурор, неговата лична и персонална отчетност и механизъм за отстраняване; преразглеждане на профилираните съдилища, които, в резултат на законови промени, са се трансформирали в специфични и противоконституционни. Това са все въпроси, които занапред би трябвало да се дебатират, сподели още Крум Зарков.

Той бе безапелационен, че е нужна и нова политическа стратегия. Не тъй като тази от 2008 година е изчерпана. Оттогава ни разтресоха поредност рецесии – международната финансова рецесия, която оголи недъзите на бруталния финансов капитализъм, политически рецесии, които извадиха на напред във времето популистки обединения, застрашаващи даже и базовите условия на демокрацията, и най-после, санитарната и екологична рецесия, чиито последици виждаме в този момент с пандемията на ковид, напомни Зарков. Според него всички тези проблеми изискват леви решения. По неговите думи, в случай че не се преодолее превъзходството на дясното в Европа и в България, то дигитализацията няма да донесе единствено напредък и разцвет, само че и ще бъде придружена от загуба на работни места, от бедност и от обществено изключване. Ако левицата не победи, неравенствата ще се задълбочат, от което ще последва серпантина на политически рецесии и спорове, предизвести Крум Зарков.

Ако левицата не победи, без да недооценявам напъните на Европейския съюз и значимостта на Зелената договорка, колкото и трилиона да налеете в една система, основана върху непрекъсната нужда за все по-голямо и по-голямо произвеждане, без значение от ограничеността на ресурса, и на все по-голяма консумация, без значение от действителната нужда на потребителите, то тази система неизбежно води до екологичен прелом, акцентира зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия.

Зарков обаче добави, че преди България да стигне до тези въпроси би трябвало да се реши един по-базов въпрос– въпросът за честността в политиката. За да проведем диалог, спор, разговор, конфликт на хрумвания с други свободомислещи хора, първо би трябвало да освободим страната ни и политическата й класа от хватката на мафията. Това е главната задача пред нас. Нея можем да правим дружно с други, бе апелът на Крум Зарков. След което да седнем и да стартираме огромния диалог – накъде и по какъв начин ще върви страната ни. Убеден съм, че един път реализираме ли демократичността, то изборът ще бъде в наша изгода заради простата причина, че решенията ни са верни, приключи социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР