Преди да кажем за ефекта на Флин и постоянното нарастване

...
Преди да кажем за ефекта на Флин и постоянното нарастване
Коментари Харесай

Ефектът на Флин: Защо коефициентът на интелигентност спада?

Преди да кажем за резултата на Флин и непрекъснатото повишаване (и допустимо следващо намаляване) на IQ резултатите по целия свят, евентуално е добре да отбележим нещо: има всевъзможни проблеми с IQ тестванията.

 Alfred Binet

Алфред Бине

Те са основани през 1905 година от психолозите Алфред Бине и Теодор Симон и в началото са били предопределени като метод да се разбере кои деца имат потребност от в допълнение внимание в учебно заведение. Към края на 19-ти век към този момент учените стартират да считат, че видни и измерими качества като вербално размишление и работна памет са показателни за скритата просветеност. Бине и Симон вършат тест за премерване на тези умения, дружно с други като визуално-пространствено усещане, които ще станат основата на IQ теста.

За да се получи резултатът, броят правилни отговори от теста се дели на възрастта на детето и се умножава по 100. Сега коефициентите на просветеност са стандартизирани, тъй че междинният резултат постоянно да е 100, като числата над или под него демонстрират, че сте постигнали по-висок или по-нисък резултат от междинния.

„ Симон и Бине считат, че уменията, оценени от техния тест, ще отразяват общата просветеност. Но както тогава, по този начин и в този момент, няма единна формулировка за обща просветеност “, изяснява доктор Стефан Домбровски. „ И това оставя вратата отворена за хората да употребяват теста в услуга на личните си предубедени догатки по отношение на интелигентността. “

Истинският проблем идва, когато коефициентът на просветеност е общопризнат от феновете на евгениката и американската войска: американските военни ползват всеобщо тестване на новобранци по време на Първата международна война, с цел да се дефинира кой би трябвало да бъде препоръчан за образование като офицер, а по-късно точно тези проби са употребявани от евгениците, с цел да конструират неверни изказвания за връзката сред интелигентността и расата. В реалност новобранците от американската войска имат най-различен генезис и доста от тях са скорошни имигранти, на които им липсва официално обучение или не знаят британски език.

Но те към момента се смятат за потребен метод за премерване на общата просветеност. Един от методите, по който са изключително потребни, е тъй като не са се трансформирали доста с течение на времето. Разбира се, направени са някои корекции (повече за това след секунда), само че последователността им и систематичното предпочитание на хората потомство след потомство да подлагат на тях значи, че можем да измерим по какъв начин успеваемостта им се трансформира с времето.

Заличавайки изказванието, че „ интелигентността се наследява “, резултатите демонстрират забавно нарастване през 20-ти век, известно като „ резултата на Флин “. Казано просто, IQ точките нормално се усилват с към три пункта на десетилетие. Ако имате същия резултат на теста като татко ви или дядо ви, евентуално в действителност сте получили няколко точки повече, само че вашият резултат се съпоставя с обща по-висока междинна стойност.

И по този начин, какво предизвиква това необичайно нарастване през годините?

 Jim Flynn U of Otago

Джеймс Флин

Ефектът значително може да се изясни с фактори на околната среда: от усъвършенстваното обучение и акцента върху него до по-доброто хранене през годините след Първата и Втората международна война. Проблемът е да се схванат всички разнообразни вероятни аргументи, като по-доброто хранене е по-голям фактор, засягащ групите с по-ниски приходи, които също имат по-голяма изгода и от усъвършенстваното обучение през това време (като се има поради, че са почнали от по-ниска база на интелигентност).

Едно от по-депресиращите пояснения е обвързвано с оловото. Проучване открива, че оловото, което в продължение на години се съдържа в бензина, предизвиква спад в равнищата на IQ, което води до скок от към 4-5 точки, когато то е понижено и по-късно отстранено през 80-те години.

Ефектът на Флин, за жалост, има своите граници и човечеството няма просто да става все по-умно до безспир. Проучване на норвежки наборници през години, които са подлагани на проби за просветеност в продължение на половин век, демонстрира спад в резултатите от средата на 90-те години насам. Австралийски тест върху деца не демонстрира усъвършенстване в IQ резултатите сред 1975 и 2003 година Тестовете в Обединеното кралство демонстрират спад от към 2-6 точки (в взаимозависимост от възрастовата група) сред 1980 и 2008 година

Част от повода може да е по-малкия акцент върху полагането на тези проби и образованието за тях, както и на измененията в обществената класа през този интервал. Въпреки това Световната здравна организация и екологичният комитет на Форума на интернационалните респираторни сдружения също оферират допустимо пояснение за спада: нарастването на замърсяването.

„ Замърсяването на въздуха може да повреди развиващия се мозък, което е изключително обезпокоително, защото това увреждане може да наруши когнитивната функционалност за цялостен живот “, се споделя в отчет за замърсяването на въздуха и незаразните болести. Освен че се усилва рискът от деменция, те цитират изследване, извършено в Мексико Сити, което открива, че децата, които живеят в по-замърсени региони, имат по-лоши когнитивни резултати от своите връстници, добавяйки, че „ съгласно доста изследвания пренаталното и ранното детско излагане на фините прахови частици PM2.5 е обвързвано със забавено психомоторно развиване и по-нисък детски разсъдък “.

Добрата вест, споделят те, е, че замърсяването на въздуха може да бъде понижено, което ще има съвсем незабавни изгоди за здравето. И една от тях може да бъде връщането на интелигентността (измерена посредством IQ) още веднъж в напредък.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР