Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена: точно

...
Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена: точно
Коментари Харесай

Пълна мистерия: Къде изчезна Ружа Игнатова и кой й помогна д...

" Преди да избяга от България, Ружа е била предизвестена ": тъкмо преди 5 години българката Ружа Игнатова изчезва безследно. Междувременно тя е измежду най-издирваните лица в света. Къде е Игнатова и кой ѝ оказа помощ да се укрие?

На 25 октомври 2017 година аероплан на Ryanair излетява от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е българката Ружа Игнатова, която съгласно " Таймс " е в основата на " една от най-големите измами в историята ". Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава незнайно. Според една от версиите тя от дълго време е мъртва, съгласно друга живее в Дубай. Германският публицист и документалист Йохан декор Мирбах се насочи по следите на " криптокралицата ". Премиерата на неговия филм " Cryptoqueen - The OneCoin Scam " беше тази събота в Кьолн, написа.

" Имаме екслузивни записи на диалози с нейния ухажор ", споделя Мирбах пред Дъждовни води. " Говорих с нейната най-хубава другарка - Асдис Ран. Говорихме с Дънкин Артър, който работи за нея в Лондон, както и с Франк Шнайдер, някогашен началник на тайните служби на Люксембург, който я е снабдявал с информация. "

Заедно с Йохан декор Мирбах и българския проверяващ публицист Атанас Чобанов търсим отговор на въпроса: Къде е Ружа Игнатова и кой ѝ е оказал помощ да избяга?

" Винаги е желала да бъде друга "

" И аз пристигам от Шварцвалд. Израснал съм на 10 километра от нея ", дава отговор Мирбах на въпроса какво е привлякло вниманието му към Игнатова. В началото на 1990-те нейното семейство се реалокира от България в немския град Шрамберг. " През 1990-те беше времето на грънджа ", споделя Мирбах. Но Ружа не обича скъсаните дънки и рошавите коси. Вместо това върви на учебно заведение с рокли и с червило.

" Винаги се е държала друго и е желала да бъде друга. Тя е доста умна. Пристигнала е в Германия на 10-годишна възраст, научила е езика, издържала е матурата с отлични оценки и е траяла сполучливо образованието си ", споделя журналистът.

Игнатова следва в Германия и Англия, приключва право, а след това работи и в консултантската компания McKinsey & Company. Нейната персона и биографията ѝ са една от аргументите за бързия триумф на OneCoin, счита Мирбах.

Връзките на Игнатова в България

Ружа Игнатова поддържа положителни контакти и в България, където е централата на OneCoin. " Те имат офис в София. Но не популяризират OneCoin в България. Българите, които са жертви, са доста малко - главно хора, които са вложили в чужбина. Никой не се е оплакал, надлежно не е предизвиквало и медиен интерес ", изяснява Мирбах.

Но връзките на Игнатова в България датират от по-рано. " Тя е работила с Цветелина Бориславова ", напомня Йохан декор Мирбах. За връзките сред Бориславова и Игнатова свидетелстват и така наречен файлове FinCen, оповестени през 2020 година. Тогава в своя публикация немският " Зюддойче Цайтунг " напомня за контактите сред двете и дефинира банкерката като " една от най-богатите дами в страната и някогашна държанка на премиера Бойко Борисов ", която съгласно информация на Централно разузнавателно управление на САЩ " е изпирала парите от незаконния бизнес посредством Българска американска кредитна банка ".

По тематиката работи и Атанас Чобанов, основен редактор на BIRD.bg. " Тази връзка стана ясна по-рано от следствие на сътрудниците от " Капитал " ", споделя той пред Дъждовни води. " FinCen Files допълниха картината с незнайни данни за офшорни компании на Игнатова. "

" Зюддойче Цайтунг " показва и името на Христофорос Аманатидис. Германското издание цитира " Капитал ", който написа, че парите на OneСoin " текат през сметките на приятелката " на Христофорос Аманатидис, по-известен като Таки и считан за " водач на бруталната " Банда на чуковете ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР