Преди четири десетилетия Агенцията за опазване на околната среда на

...
Преди четири десетилетия Агенцията за опазване на околната среда на
Коментари Харесай

Преди 40 години учените публикуваха мрачна прогноза за Земята и тя се сбъдва

Преди четири десетилетия Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати предизвести за заплахите, които чакат човечеството в бъдеще и наподобява, че те към този момент са тук.

През септември 1983 година Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (EPA) разгласява тъмен отчет, предупреждавайки, че в случай че човечеството не предприеме някои стъпки скоро, ще се надигнем пред доста не розово бъдеще, пише Science Alert.

Текстът допуска, че земеделските условия ще бъдат доста изменени и екологичните и стопански системи евентуално ще бъдат нарушени, до момента в който политическите институции ще изпитат стрес. Сега откривателите считат, че мрачната прогноза се е оказала доста пророческа.

Нов отчет, озаглавен „ Можем ли да спрем световното стопляне “, предизвестява, че доникъде на века световните температури ще се повишат с 2°C над прединдустриалните равнища. Учените предизвестяват, че в случай че човечеството продължи по същата траектория с малко намаляване, може да не ни чака ярко бъдеще.

Нещо повече, откривателите се притесняват, че доста увеличение на световното стопляне може да настъпи по-рано, в сравнение с множеството от нас биха желали да имат вяра. Тази година човечеството към този момент се изправи пред следствията от климатичната рецесия: рекордни горещи талази и интензивни горски пожари удариха Земята, а жегата счупи повече от един връх.

Изследователите предизвестяват, че 2023 година всъщност е рекордна година, от мощните горещини на сушата и в океаните, изменящи атмосферните течения, до загубата на лед на Северния и Южния полюс, убивайки безчет диви животни. И всичко това се случи при стопляне от едвам 1,1°C.

Ако достигнем 2°C, както се предвижда, човечеството евентуално ще би трябвало да изпита следствията от срутва на циркулацията на Атлантическия океан, както и изгубването на коралови системи, загубата на хранителни субстанции в храната и по-нататъшното понижаване на добивите от култури.

В същото време, още преди 40 години, учените предупреждаваха, че няма да можем просто да вършим нововъведения, тъй като те не са жизнеспособна тактика за понижаване на излъчванията на парникови газове. Геоинженерството също остава прекомерно нерешителен риск, което прави доста от възхваляваните техно-решения подправени както постоянно.

Учените обаче са съгласни, че екологично основаните тактики биха могли фактически да работят. Става дума за развъждане на гори и възобновяване на дивата природа — всичко това може да се окаже дейно в дълготраен проект.

Доклад на Агенцията за запазване на околната среда заключава, че възбраната на въглищата и петрола е най-ефективният метод за попречване на надвиснали бедствия и това остава правилно. Последните изследвания към този момент потвърдиха, че отводът от потреблението на изкопаеми горива може да забави развиването на климатичната рецесия.

Но макар тази пропусната опция, не е прекомерно късно да се понижат бъдещите последици. Но откривателите предизвестяват, че в случай че нужните стъпки не бъдат подхванати скоро, това евентуално ще докара до гибелта на милиони хора и други животни.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Getty Images
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР