Преди близо 80 години малка група чуждестранни журналисти, работещи в

...
Преди близо 80 години малка група чуждестранни журналисти, работещи в
Коментари Харесай

Награди без получател. Как киното се обърна срещу Златния глобус

Преди близо 80 години дребна група задгранични публицисти, работещи в Лос Анджелис, връчват първия "Златен глобус ". Оттогава премията се е трансформирала във втората по значителност в областта на киното след оскарите, а церемонията по връчването ѝ – в една от най-бляскавите. Поне до предходната неделя.

Този януари нямаше статуетки, нито звезди на аления килим, нито камера, която да ги снима. Единственото удостоверение, че събитието се е състояло, бяха изявления в интернет. И повода за това надалеч не е единствено пандемията.

Наградите, които се връчват от Асоциацията на холивудската задгранична преса , бяха разтърсени от няколко абсурда през последната година - от подозренията за корупция, през състава на журито до избора на номинирани и наградени. Вследствие на това редица кинозвезди върнаха свои награди и отхвърлиха поканите си, а американската телевизия Ен Би Си отхвърли да излъчва церемонията.

Вместо това описът с наградените беше оповестен на уеб страницата на Асоциацията, както и с обособени изявления в Туитър, някои от които даже не включват името на продукцията, за която спечелилият е награден.
Кое е това жури
През цялата история на премиите до 2021 година броят на членовете на журито не надвишава 87 души. Те поддържат анонимност, като за тях се знае, че нормално са публицисти в областта на културата и развлеченията. За съпоставяне Академията на филмовите изкуства и науки, която връчва оскарите, все още се състои от над 7 000 души.

Разминаването в броя на членовете на журито не прави такова усещане чак до предходната година, когато следствие на американското издание Лос Анджелис Таймс открива редица нередности в асоциацията. Една от тях е, че множеството членове на организацията нямат значими изявления в медиите, до момента в който през годините е имало създатели на реномирани издания, които са се опитвали да се причислят, само че без никакъв триумф.

Няколко образеца за кореспонденти, пробвали да влязат в асоциацията, са Клодин Мулар , репортерка в Холивуд за френския Льо Монд, както и норвежката Керсти Флаа , която съди Асоциацията през 2020. Към делото се причислява и испанската журналистка Роса Гамасо .

„ Имаше една членка на журито, с която се разбирахме доста добре и тя се опитваше да ми помогне “, споделя Гамасо пред Лос Анджелис Таймс. „ Другите членове я предизвестиха: „ не приказва с елементарни публицисти. Те не са като нас. Трябва да се придържаш към групата “, прибавя испанската журналистка.

„ Групата “ се оказва мъчно сменяема, като огромна част от хората са в нея от дълги години и към този момент са в преклонна възраст.
Съмнения за корупция
Проблемите в асоциацията стартират доста преди 2021. Един от най-ранните кавги, в които се забърква организацията, е още от 1982. Тогава актрисата Пиа Задора е наградена за присъединяване си в несполучливата продукция „ Пеперуда “. Малко преди този момент обаче брачният партньор на Задора обезпечава полети на членове на журито до казиното си в Лас Вегас. Когато това се разкрива, американската телевизия Си Би Ес отхвърля да излъчва последващи церемонии.

Нещо сходно се случва и през 2021, когато сериалът „ Емили в Париж “ , получава две номинации, макар че не е считан от критици за изключително впечатляващ. За сметка на това 2 години по-рано над 30 от членовете на журито са били поканени на снимачната площадка във Франция и настанени в петзвезден хотел.

Така наподобяват огромна част от привилегиите, които получава асоциацията – дарове, предложения за най-различни места и събития, достъп до кинозвезди. Според следствието на Лос Анджелис Таймс не става дума за богати хора, а по-скоро за такива, които се радват на сигурни дълготрайни доходи и контакти с известни персони.

Също по този начин през последните години асоциацията се договаря да получава в пъти по-високи суми от съглашението си с Ен Би Си. През 2020 тя е получила 27.4 милиона $ спрямо 3.64 млн. за 2016.

Именно малкия екран и звездите, които вземат участие в церемониите, са тези, които с годините трансформират събитието в същински бизнес. Без тяхна помощ асоциацията пробва да разчита главно на благотворителните си действия, които обаче наподобява не оказват помощ.
Дискриминация
Друго изобретение в следствието на Лос Анджелис Таймс е обвързвано с една от най-чувствителните тематики за американското общество, а точно расовата дискриминация. Макар че членовете на Асоциацията съставляват страни от целия свят, излиза наяве, че измежду всичките 87 няма нито един негър.

Този факт провокира необятен отзив измежду звездите, а организацията стартира да постанова промени, с които да усъвършенства имиджа си. В рамките на 2021 към нея се причисляват още 21 членове, от които шестима са чернокожи. Това обаче не съумява да върне доверието в премиите. Том Круз да вземем за пример връща три свои златни глобуса, а Скарлет Йохансон приканва свои сътрудници да странят от асоциацията.

Така събитието остава без тон и картина. Журито обаче въпреки всичко избира то да се състои в този тип, вместо да бъде анулирано напълно. Но това оставя отворен въпроса по какъв начин ще се устоят награди, които никой не желае да получава.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР