Преди 85 години България осъмва с държавен преврат, извършен на

...
Преди 85 години България осъмва с държавен преврат, извършен на
Коментари Харесай

Превратът на 19 май: Генералите забраняват партиите със...

Преди 85 години България осъмва с държавен прелом, осъществен на 19 май 1934 година от Политическия кръг „ Звено “ и Военния съюз благодарение на армията. Новото държавно управление отпред с Кимон Георгиев анулира Търновската конституция, разпуска Народното събрание и не разрешава политическите партии.

Превратът е връхна точка в намесата на армията в политическия живот на страната за блокиране на политическата партизанщина и битките за преразпределение на висшите държавни постове.

В навечерието на акцията Военния съюз разполага с 814 офицери-конспиратори. Конците на заговора се дърпат от запасния полковник Дамян Велчев. Паролата е " Сабя ".

В 10.30 вечерта ръководителите на преврата се събират и приготвят декрет за промяна на държавното управление и заповеди за нови назначения на основни постове, а към среднощ се реалокират в завзетото полицейско комендантство. София е блокирана от армията и към 4 часа сутринта на 19 май превратът е завършил сполучливо. Към 7 часа военните задържат премиера Никола Мушанов.

В 9 часа на 19 май Кимон Георгиев получава публична визита при цар Борис III.

Кабинетът, който идва на власт на 19 май 1934 година, показва вижданията за коренно преустрояване на страната, поддържани от Политически кръг “Звено ”.

Реформаторски упоритости на новата власт водят до понижаване на броя на министерствата от 10 на 8, 16-те окръзи са трансформирани в 7 области, а общините се окрупняват и от 2552 стават 800.

Кабинетът ускорява държавната интервенция в стопанската система. Намалява задълженията на бедните с 50%. Съставен е 5-годишен проект: вкарват се държавни монополи върху газ, тютюн, алкохол, сол.

След преврата политическите партии и профсъюзите в страната са неразрешени.

За кметове се назначават единствено хора с висше обучение, най-вече военни.

Цар Борис III гледа с съмнение на доста от дейците на „ Звено “. Изолирайки „ Звено “, царят става цялостен разпоредник със съдбините на страната - състояние, което резервира до края на своето царуване (1943).

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР