Преди 40 години в град Шираз в Южен Иран е

...
Преди 40 години в град Шираз в Южен Иран е
Коментари Харесай

Едно ужасяващо зверство: екзекуциите на 18 юни 1983 в Иран

Преди 40 години в град Шираз в Южен Иран е осъществено едно от най-бруталните зверства против религиозната група на бахаите. На 18 юни 1983 година 10 дами на възраст сред 17 и 57 години са обесени на площада - една след друга, с цел да могат да следят изтезанието на тези преди тях. Единственото им “престъпление ” е, че са част от общността на бахаите и отхвърлят да се отрекат от вярата си. 

Най-младата от тях е 17-годишната Мона Махмуднеджад. Тя обучавала бахайски деца, на които не е било разрешено да вървят на учебно заведение. Телата на жертвите в никакъв случай не са предадени на фамилиите, тъй че те не са могли нито да се сбогуват уместно с околните си, нито да ги погребат съгласно религиозните си ритуали. Подобно нещо се случило и с шестима бахайски мъже, екзекутирани две нощи по-рано на същото място, някои от които били родственици на десетте дами.

Системни гонения и тормоз

След Ислямската гражданска война през 1979 година в Иран са избити над 200 бахаи. И въпреки изтезанията да са прекъснати след остра интернационална реакция, преследването на бахайската общественост продължава и до през днешния ден. 

“Бахаите са подложени на редовно гонене, за което свидетелства оповестената държавна теория за възпрепятстване на тяхното развиване, заличаване на техните корени, недопускането им до обучение и работа, както и за непрекъснатите талази от арести и присъди ”, споделя пред Дъждовни води Яша Нолтениус, който е специфичен прокурист по въпросите на човешките права за бахайската общественост в Германия.

“Ако интернационалната преса не написа по тематиката и в случай че държавните управления и правозащитните организации по света не упорстват за равно отнасяне на бахаите в сходство със отговорностите на Иран по силата на интернационалното право, съществуването на най-голямото религиозно немюсюлманско малцинство в Иран ще бъде застрашено ”, споделя Нолтениус.

Движението на бахаите стартира през 19 век

Общността на бахаите в Иран обгръща към 300 000 души. Но за разлика от християните или евреите, те не са публично приети като религиозно малцинство в иранската конституция. Бахайското придвижване поражда в средата на 19 век като отцепническо от шиитския ислям. Тяхната религия предизвиква правилата на равенството сред половете, което през цялото време е отхвърляно от консервативните ирански духовници. Преследването на прогресивните бахайци в Иран стартира още през 19 век, само че се ускорява фрапантно след Ислямската гражданска война от 1979 година.

Разрушено бахайско село в ИранСнимка: Bahá'í Persecution in Iran

Шиитските управници на Иран гледат на бахайците като на вероотстъпници и ги третират като жители второ качество. Те стават жертви на арести, изтезания и заграбване на собствеността, религиозните им институции са неразрешени, а дейностите им са прецизно следени. Покрай бруталните репресии по отношение на протестиращите в Иран през предходната година бяха засилени и ограниченията против бахаите.

Световноизвестната поетеса Махваш Сабет е в пандиза единствено поради религията си. Дъщерята на поетесата удостовери в изявление, че собствеността на фамилията ѝ е била иззета. “Баща ми беше заставен да съобщи на управляващите постройка, която беше финансирал тухла по тухла с тежък труд, единствено тъй като сме бахаи ”, споделя тя. И описа, че майка ѝ Махваш Сабет е била измъчвана в пандиза.

В памет на екзекутираните дами: #OurStoryIsOne

Още през май интернационалният писателски ПЕН-клуб сигнализира, че по време на разпит коленете на 70-годишната поетеса са били счупени. Рентгеновите фотоси от пандиза удостоверяват, че тя е била неведнъж удряна в стената по време на разпита, което е довело до фрактури. От 2008 до 2017 година Сабет беше в пандиза поради бахайската си вяра. През ноември 2022 година тя още веднъж беше наказана на 10 години затвор, тъй като “не е научила урока си ”, както съобщи съдията. 

Правозащитници и деятели споделят, че чувствителността на иранското общество към репресиите, осъществявани по отношение на бахаите, е повишена. По случай 40-годишнината от изтезанията на десетте дами, интернационалната общественост на бахаите стартира акцията #OurStoryIsOne. С нея се отдава респект освен на екзекутираните дами, само че и на дългата битка за пълноправие сред половете, която в Иран се води и до през днешния ден.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР