Преди 126 години, на 8 юли 1893 г., в Берлин

...
Преди 126 години, на 8 юли 1893 г., в Берлин
Коментари Харесай

Мама обича изкуството и ненавижда баща ми ~ Бащата на гещалт терапията Фриц ПЪРЛС за семейството

Преди 126 години, на 8 юли 1893 година, в Берлин се ражда Фредерик Саломон Пърлс, по-известен в формалната логика на психиката като Фриц Пърлс – немски психотерапевт от еврейски генезис, създател на гещалт лечението. 

Мемоарите на Пърлс носят звучното заглавие „ In and Out the Garbage Pail ”. В тях той драговолно и обширно споделя философските си и житейски възгледи, които го водят до основаването на гещалт лечението. Изказванията на Пърлс за персоналния му живот са изключително саркастични, сбити и преми. Дали въобще се е докоснал до елементарното човешко благополучие или цялостен живот се е борил с неумението си да гради връзки с останалите хора? Когато е на 37 години, Пърлс се дами за нелюбима жена – Лора, с която го свързват общите ползи и умеенето да не си пречат един на  различен. 

За фамилията и брака – неласкаво, от Бащата на гещалт лечението в неговите записки.

~ Семейството

„ Мама е амбициозна, обича изкуството и ненавижда татко ми. Баща ми ненавижда майка ми, обича дамите и си се показва като Велик занаятчия на масоните. Пред хората и двамата са другарски настроени ”. 

***

~ Бракът

„ Женитба. После две деца, четирима внуци. Не най-образцовият брачен партньор. Съпругата ми е увлечена по експресивното придвижване на Елза Гиндлер (пионер в соматичната телесна терапия). Живеехме, в последна сметка, редом един от различен, с релативно немногочислени прояви на мощна ненавист и любов… Лора настояваше да се оженим. Аз знаех, че не числя се към вида мъже, способни да бъдат съпрузи. Не изгарях от обич по нея, само че имахме доста общи ползи и постоянно добре си прекарвахме времето. Когато споделях с Харник (третият психоаналитик на Пърлс) за това, той ми отвръщаше с типичната психоаналитична измама: „ Не ви е разрешено да взимате значими решения по време на лекуването. Ако се ожените, ще прекъсна психоанализата. ” Тъй като бях прекомерно нерешителен, с цел да приключа лечението на дивана по лична самодейност, трансферирах отговорността върху Харник и замених психоанализата за брак. ”

Със съкращения от:  © Наша Психология
Снимка: ttgls.in

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР