Пред Радио Бурга, директорът на Изпълнителна агенция Морска администрация Живко

...
Пред Радио Бурга, директорът на Изпълнителна агенция Морска администрация Живко
Коментари Харесай

Очаква се днес да започне източването на мазут от потъналия край Созопол кораб Мопанг

Пред Радио Бурга, шефът на Изпълнителна организация " Морска администрация " Живко Петров съобщи през вчерашния ден, че гмурканията на водолази за подготовка на източването ще стартират " вероятно през днешния ден ".

Според Петров преди този момент водолазният транспортен съд, който ще извърши интервенцията, трябвало да си откри място, тъй че да се слагат стационарни котви на морското дъно. " Сама по себе си интервенцията по източването на мазут от резервоарите на " Мопанг " е комплицирана ", е споделил още шефът на " Морска администрация ". Предпоставка за началото на интервенцията е морето да е умерено, добави той.
Потъналият край Созопол транспортен съд „ Мопанг ”, който стана печално прочут в последните дни с това, че в него има останало голямо количество мазут, изтичащо в морето е издигнат от Submarine Boat Company – корабостроителница в Ню Джърси, благосъстоятелност на General Dynamics. “Мопанг ” е основан по специфична стратегия, обвързвана с поръчката на 150 идентични плавателни съдове за компенсиране на загубите по време на Първата международна война. Пуснат е в употреба на 20 януари 1920 година – преди близо век. На 1 юли същата година, пътувайки от Истанбул за Бургас, се натъква на мина от Първата международна война. Тя поразява първи и втори трюм и е съдбовна за целостта на плавателния съд. Той потъва извънредно бързо, само че няма жертви.

В днешни дни „ Мопанг ” лежи на десния си ръб на дълбочина сред 24 и 32 метра. Възвишение от дъното – 7 метра. Основните повреди от гърмежа са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, елементи от комина и палубата. Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР