Пред ФАКТИ говори заместник-председателят на БСП и на ПГ на

...
Пред ФАКТИ говори заместник-председателят на БСП и на ПГ на
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Целта на комисията за имунитетите е спасяването на Бойко Борисов

Пред ФАКТИ приказва заместник-председателят на Българска социалистическа партия и на ПГ на " Българска социалистическа партия за България "  Атанас Зафиров
- Г-н Зафиров, тъй като тази комисия за имунитетите на депутати се оказва толкоз значима, с цел да ѝ отделите доста време от работата на Народното събрание?
- Просто има потребност от този спор в Народното събрание, с цел да стане ясно на българското общество за несъстоятелността от основаването на сходна комисия и най-много крайната цел, която преследва - избавяне на имунитетите на участниците в нея и най-много на Бойко Борисов. Това е просто един спомагателен декор на нещо, което се случва. Целта на комисията за имунитетите е спасяването най-много на Бойко Борисов. Това е истината. Интересното е, че самият Борисов през годините – имам предвид 2009-а, 2013-а, 2015-а, 2021-а, неведнъж е казвал, че народните представители не би трябвало да имат имунитет. И ГЕРБ, като цяло, са поддържали такава позиция през годините. През 2015-а съвсем отпадна имунитетът по предложение на ГЕРБ, а в този момент, когато имат потребност от парламентарна отбрана на своя водач, се обърнаха на 180 градуса.

- Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и ИНТ не посочихте представители в комисията? Ще имате ли…
- Ние ясно казахме, че няма да сме част от този фарс. Аз съм взел участие в сходна комисия и знам в последна сметка какво като цел се преследва. Но в този момент виждаме една обърната парадигмата. Преди задачата беше да се санкционират непослушните, а в този момент задачата е да се спасят послушните. Преди сходни комисии бяха проведена по този начин, че завършваха в границите на три-четири-пет дни. Сега какво наблюдаваме… Най-демонстративно бе казано, че комисията ще работи най-малко месец. Нали чухме в записа, който изтече от Националния съвет на „ Продължаваме промяната “, какъв ще е сюжетът, по който ще се работи. Е, сега го виждаме. Аз съм сигурен, че този подложен период – до 18 юли, неведнъж ще бъде удължаван, с цел да се реализира крайната цел - спасяването на Борисов.

- Но с вашето безучастие в комисията давате мотив да ви подлагат на критика, че по този начин също протакате работата ѝ във времето…
- Достатъчно ясно обявихме нашите причини. Знаете, че в последна сметка решението се взима в зала, тъй като има гласоподаване. Ние настояваме и нашето приложение е такова, откакто стана ясно, че Борисов няма да си даде имунитета, дано нещата влязат незабавно в зала и да бъдат прегледани. Това, че трябвало да се срещнат народните представители с някаква документи, е безусловно несъстоятелно. Народното събрание, в последна сметка, не е съд, който да е преценява. Прокуратурата е решила, че има задоволително доказателства да бъдат поискани тези имунитети. Достатъчно е, откакто бъдат поискани тези имунитети, да бъде направена официална процедура по тяхното предоставяне. Нека да забележим по какъв начин ще се развият събитията, само че Българска социалистическа партия ще има безусловно дейна позиция и ще продължаваме да настояваме за нашето искане за разглеждане на имунитетите в зала.

- Главният прокурор Иван Гешев разгласи, че ще бъдат предоставени доста документи на въпросната комисия по имунитетите. Ще станат ли те публично притежание?
- Нямам визия какъв тъкмо е режимът на тези документи, само че по-скоро няма да станат публично разстояние, тъй като въпреки всичко имаме и фаза на досъдебно произвеждане. А част от тези документи, са част от тази досъдебна фаза. По-важното е, че стана ясно за обществото кои са партиите и кои са силите, които се сплотиха в това Народно заседание. Ние – от Българска социалистическа партия, неслучайно споделяме, че материята се събра с антиматерията. От едната страна са хората, които арестуваха Бойко Борисов. От другата страна е самият Борисов, които бе несклоняем зложелател на ПП-ДБ. Но в този момент, когато става въпрос за тяхното персонално политическо оцеляване, видяхме, че прегръдката е солидна. Това е значимо да бъде забелязано от обществото. Но отново ще кажа, че в последна сметка последната дума е на съда.

- Българска социалистическа партия обявихте, че няма да участвате в диалози в комисията за конституционни промени. Към момента има ли някаква документ, върху който може да се дебатира, или нещата са в доста начална фаза…
- В момента няма нищо съответно. Има едно предложение от Движение за права и свободи, което е доста необятно като форма, а всичко останало са единствено хрумвания и оферти, артикулирани в общественото пространство. Няма нищо под формата на някакъв приключен документ. Ясно е, че тематиката за конституционни промени се употребява като следващата дъвка, която се дава на българското общество в такива напрегнати моменти. Винаги се вади тематиката за конституционната промяна, стартират едни дълги диалози и все не се стига до нищо. Затова нашата позиция е доста изчистена. Нека да забележим какво ще бъде окончателното предложение на партиите, които имат упоритостта да вършат такава промяна, а ние ще дадем нашето мнение, даже и наши оферти. Ние няма да губим време, до момента в който това се изготвя, а ще се допитаме до някои от най-ярките конституционалисти за мнение по тематиката, с цел да бъдем справедливи и точни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР