Православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите най-големи

...
Православните християни отбелязват Архангелова задушница.
Тя е една от трите най-големи
Коментари Харесай

Архангелова задушница е - да почетем мъртвите

Православните християни означават Архангелова задушница.

Тя е една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики Задушници, и предшества празника на лидера на небесното войнство Св. Архангел Михаил, което е в директна връзка в визията за Светията, като ангел на гибелта. Тя е с преносима дата и постоянно се отбелязва съботата преди празника, който е на 8 ноември.

На Задушница роднините на покойника се събират, с цел да създадат помен – възпоминание, че умрелият не е пропуснат. Посещават се гробовете на умрелите близки.

Върху гроба на умрелите палим свещ, която е знак на нашата религия, а пламъкът припомня за безсмъртието на душите. Тамянът символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на умрелия.

На Архангелова задушница, по този начин както при другите задушници, се вършат общи трапези. Наричаната още Голяма задушница е последната за годината и по тази причина на общата софра на гробищния парк или друго помещение се слагат седем разнообразни ястия (между които обичани на починалия), с цел да „ чуят” благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости

Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и загатваме умрелите с думите “Бог да прости”.

Старите хора споделят, че видиш ли мушица, или пеперуда да жужи към тебе на този ден, значи душата на покойника е пристигнала.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР