Правосъдният министър Янаки Стоилов не е готов на всяка цена

...
Правосъдният министър Янаки Стоилов не е готов на всяка цена
Коментари Харесай

Янаки Стоилов не е готов да сезира ВСС за Гешев по искане на Рашков

Правосъдният министър Янаки Стоилов не е подготвен непременно да сезира Висшият правосъден съвет с искане за дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев, както упорства вътрешният министър Бойко Рашков. Това се разбра от думите на Стоилов, който през днешния ден даде брифинг за свършеното дотук от повереното му министерство.

" Ще проучвам сигнала, който ще изпрати Бойко Рашков. Ще преценява неговата допустимост и доколкото е допустимо неговата основателност. Има благоприятни условия с такива въпроси да се занимава Висш съдебен съвет, а министърът е един от тези, които могат да го сезират ", изясни Стоилов. Но акцентира, че в околните дни най-актуалната задача е положителната организация на предварителните парламентарни избори. Правосъдният министър се надявал, че макар несъгласията Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ще си взаимодействат интензивно против пазаруването на гласове. Стоилов акцентира, че и двете институции носят виновност за несъгласията между тях и че в този момент упоритостта им би трябвало да е да покажат коя ще противодейства повече против търговията с избор.

Още в понеделник, след изказванията на Рашков, прокуратурата пусна специфична публична против изказванията на Бойко Рашков. Тя упрекна МВР-шефа в " жестоко посягане върху независимостта на прокуратурата и е опит за непозволено въздействие и вмешателство в реализиране на функционалностите на магистратите при взимане на решения по съответни досъдебни производства ". Държавното обвиняване твърди и, че " отбрани и ще застане зад всеки магистрат, който извършва служебните си отговорности ". Накрая от прокуратурата афишират, че изпращат позицията си до  " президента, Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на Съединени американски щати и на Обединено кралство Англия ".

Днес с в същия дух излезе и ръководената от Гешев Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет.

Според Рашков се постановат радикални промени в прокуратурата, тъй като в два поредни мандата на основни прокурори тя е превърната в политически придатък. Рашков е уверен, че би трябвало да се подхващат незабавни кадрови ограничения във връзка с редица прокурори, които са позволили нарушаване на закона, които са уронили престижа на правосъдната власт и те би трябвало да бъдат отстранени от Висш съдебен съвет, който към този момент няколко години " безучастно гледа какво става в прокуратурата и не извършва ролята си на върховен орган на правосъдната власт ".

" Ако Висш съдебен съвет не се оправи, а няма изгледи да се оправи, защото не виждам воля в този състав, това би трябвало да се направи от идващ Висш съдебен съвет, в който би трябвало да влязат почтени хора, които ще реагират на безобразията, които да вземем за пример прави един основен прокурор на страната ", сподели Рашков и разгласи, че не приказва единствено за нарушавания на етичните правила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР