Правосъдният министър призна, че текстовете на скандалния документ се разминават

...
Правосъдният министър призна, че текстовете на скандалния документ се разминават
Коментари Харесай

Цачева: Истанбулската конвенция да се приеме с декларация

Правосъдният министър призна, че текстовете на скандалния документ се разминават с българското законодателство по време на полемиката, която се организира в СУ "Свети Климент Охридски ".

"Това са създали доста страни, които са утвърдили досега конвенцията. От 28 страни членки, които са подписали, 17 са я утвърдили, множеството със забележки. Аз също съм предложила да създадем това, защото има разминаване с българското законодателство “, сподели тя.

Ще бъде потребно да има такава декларация, с цел да успокоят тези, които имат запаси към конвенцията, уточни Цачева.

Тя акцентира, че несъмнено най-вече мнения провокирало понятието джендър, което на български език няма директен превод.

„ Използването на този термин като "пол ", би трябвало да бъдат ясни, с цел да не се стига до спекулации и превратно пояснение, че се прави нещо прикрито или че под претекста на не принуждение, учредено на женския пол, се цели нещо друго. В разбирането на конвенцията не може да се бори насилието, в случай че не се реализира тъждество на мъжете и дамите. Затова тя приказва за обществените функции и публични настройки ", разясни Цачева.

Според Цачева в конвенцията не се приказва за обвързване на правно признание на трети пол, нито се приказва за признание на бракове сред лица от един и същи пол.

По думите й понятието „ пол “ не замества понятията „ дами “ и „ мъже “, а цели преборване на стандартите, обвързвано с пола и насилието над дами точно поради пола, по тази причина конвенцията се бори с тези стандарти и предубеждения, както и нездравословни обичаи и традиции, поставящи дамите в малоценно състояние по отношение на мъжа.

В София се организират и два митинга - единият в отбрана, а другият срещу ратификацията на документа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР