Правосъдният министър обяви дали Иван Гешев може да се върне

...
Правосъдният министър обяви дали Иван Гешев може да се върне
Коментари Харесай

Министър Славов: Гешев не може да се върне като прокурор във ВКП

Правосъдният министър разгласи дали Иван Гешев може да се върне като прокурор в прокуратурата.

Проведеният избор не е задоволително законен. Считам, че останаха съществени подозрения както по отношение на процедурата, по този начин и за качествените аспекти на този избор. Ще употребявам моите пълномощия по подобен метод, че да премахнем тези подозрение. Това съобщи в ефира на bTV министърът на правосъдието Атанас Славов, разяснявайки избирането на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, предава БГНЕС.

Според Славов е значимо какво ще направи Сарафов през идващите дни.

„ Това, което следва преди всичко, той би трябвало да предложи нови заместници. Очаквам тези заместници да покриват всички критерии за високи морални и нравствени качества, да са хора авторитетни. Това би съдействало за усмиряване на така и така високото напрежение “, съобщи правосъдният министър.

Действията, които Славов ще предприеме в сходство с Конституцията и закона: преди всичко в четвъртък ще изиска изговаряне дали способният орган за избор е прокурорската гилдия или пленум.

„ За да потегли да избавям някой, би трябвало да съм сигурен, че той не е определен по разпоредбите. Ако не се разсеят подозренията, ще заведе дело във Върховния административен съд, пледирайки незначителност на взетото решение. Има развой, който би трябвало да бъде минат, преди да стигнем до процедурата, която Конституцията разрешава и да желая предварително освобождение от заеманата служба “, изясни Славов.

Той разяснява и освобождението на Иван Гешев като главен прокурор.

„ Гешев е освободен на конституционно съображение за нарушение на престижа на правосъдната власт. Няма по какъв начин на това съображение да се върне като прокурор във ВКП. Такова връщане би било неприемливо “, безапелационен е Славов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР