Правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор,

...
Правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор,
Коментари Харесай

КС единодушно: Правосъдният министър може да иска импийчмънт на главния прокурор

Правосъдният министър може да желае предварителното освобождение на основния прокурор, на ръководителя на Върховния касационен съд и на ръководителя на Върховния административен съд. Това постанови през днешния ден Конституционният съд.

Конституционен съд се произнесе с тълкувателно решение по делото, формирано по искане на Министерския съвет на Република България за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на чл.130 в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса:

„ В пълномощията на министъра на правораздаването по чл.130 в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. "

Той бе заложен от служебния министър Янаки Стоилов.

Приетият диспозитив на решението гласи:

" Разпоредбата на член 130в от Конституцията включва и опцията министърът на правораздаването да прави предложение до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията. "

Решението е признато единомислещо с 10 гласа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР