Правната комисия се събира на извънредно заседание, за да обсъди

...
Правната комисия се събира на извънредно заседание, за да обсъди
Коментари Харесай

Правната комисия на Народното събрание обсъжда законопроект за извънредните мерки

Правната комисия се събира на изключително съвещание, с цел да разиска плана за Закон за ограниченията по време на изключителното състояние, оповестено от Народното събрание на 13 март. Той е импортиран от депутати от ГЕРБ и планува промени в 13 закона, в това число и в Наказателния кодекс.

Законопроектът възпроизвежда със задна дата заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за затварянето на някои търговски обекти, учебни заведения и университети и обявеното към този момент от други министри удължение на периодите - като тези за издаване на персонални документи и на решенията на ТЕЛК.

Предвижда се до 1000 лв. санкция или пробация за лекари, в случай че откажат да да окажат помощ на болен по време на зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи и пробация или санкция до 300 лв. на медицински лица, в случай че не се притекат на помощ на болен или родилка, когато са били извикани.

Ден откакто основният прокурор изиска по-строги санкции за разпространение на подправени вести, депутатите ще гласоподават санкции до 3 години отнемане от независимост и санкция от 1000 до 10 000 лв. за информации, които всяват суматоха в обществото. Ако настъпили последствия са още по-вредни, санкциите стават още по-тежки.

Законът за изключително състояние основава и серия от нови разпореждания в Кодекса на труда.

При прекратяване на работа на предприятието или на част от него със заповед на държавен орган заради оповестено изключително състояние, служащият или служителят има право на обезщетение в размер 50 на 100 от брутното му трудово заплащане, само че не по-малко от 75 на 100 от минималната работна заплата. Регламентира се отдалеченото полагане на труд, правото на работодателя да пуска в заплатен или неплатен годишен отпуск служащия или служителя и без негово единодушие. Работникът получава брутната си заплата, в случай че предприятието затвори поради изключително състояние

До прекратяването на изключителното състояние стопират да текат процесуалните периоди по висящите правосъдни, арбитражни, административни и изпълнителни производства. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, върху трудови хонорари и пенсии, както и осъществяването на описи на движими и недвижими движимости, благосъстоятелност на жители.

Под законопроекта стоят подписите на депутати от ГЕРБ.

Придвижването на законопроекта на ръководещите през депутати, макар че по него работеше екипът на правосъдния министър, е с цел да се спести време. Още през вчерашния ден пред БНР Данаил Кирилов разяснява, че ще се върви по бързата писта. "В тези условия са налице предпоставките за кратко и бързо законодателно произвеждане ", съобщи той.

Въпреки че парламентарното решение от петък фиксира краен период за изключителното състояние - 13 април, той не е категорично споменат в проектозакона на ГЕРБ. "Предложението към този момент е до преустановяване на оповестеното изключително състояние. Без дата, само че в случай че няма друго решение на Народното събрание, то срокът е 13 април ", изясни министър Кирилов.

На уеб страницата на Народното събрание е оповестен и Законопроект за прекъсване на периоди по цивилен, административни, наказателни и изпълнителни производства по време на изключителното състояние, импортиран от народните представители от Българска социалистическа партия.

"Ако не провериш, оставаш с усещането, че периодите са спрели, а това не е по този начин. Проблемът, който съществува, не е единствено в това дали си схванал, а какво да създадем ние, юристите, тъй като нямаме връзка със съда. Достъпът до постройките е стеснен. От последната заповед на Висш съдебен съвет, от неделя вечерта, излиза наяве, че тези документи няма да бъдат завеждани, нови каузи също няма да бъдат завеждани. Това е патова обстановка ", разяснява пред БНР юрист Йорданска Бекирска . Според нея този безпорядък е поради неналичието на електронно правораздаване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР