Правителството в Лондон обеща да увеличи броя на визите за

...
Правителството в Лондон обеща да увеличи броя на визите за
Коментари Харесай

Ще се върнат ли българските сезонни работници на Острова?

Правителството в Лондон даде обещание да усили броя на визите за сезонни служащи, с цел да се оправи с растящите цени на питателните артикули. Очаква се това да докара още веднъж до наемане на служащи от Източна Европа, в това число и България, откакто техният брой внезапно понижа поради Брекзит. Дали това ще стане, преглежда в собствен репортаж Нова телевизия.

Преди Англия да напусне Европейския съюз българите и румънците бяха главната работна ръка по британските полета. За тях беше преференциално да се трудят за няколко месеца през лятото, след което да се връщат в родината и да живеят със извоюваното. След Брекзит обаче за сходна краткосрочна работа също е нужна виза, която се оказва скъпа, както за самите служащи, по този начин и за техните работодатели. Те би трябвало да разполагат със специфичен лиценз, струващ по няколко хиляди паунда и да подсигуряват за чужденците, които наемат. Затова и разноските за работна ръка на британските фермери порастват, а с тях и цените на продукцията им.
-->
След като стана ясно, че някои хранителни артикули са поскъпнали с 25% през последната година, супермаркетите и производителите бяха подложени на напън да понижат цените. Премиерът Риши Сунак се срещна с някои от най-известните фермери в страната, с цел да обсъдят какво може да се направи и даде обещание още 10 000 визи за селскостопански служащи към 45 000 за тази година.

„ Аз не считам, че тези промени ще доведат до това повече българи да дойдат и да работят на Острова като сезонни служащи. Причината е, че с цел да получиш тази виза, би трябвало да аплайваш, да подготвиш документи. Да направиш заплащане, което е над 250 паунда, да изчакаш. След това да си купиш самолетни билети в двете направления и най-после нямаш гаранция какъв брой дълго време можеш да останеш. Визата е до 6 месеца, само че във всеки един миг може да свърши работата. Да се окаже, че си работил единствено един-два месеца и даже не можеш да си избиеш парите, които си платил за виза и за пътешестване до Англия ”, уточни Атанас Чиков.

Чиков е имиграционен съветник. Помогнал е на стотици българи да стартират легално да се трудят на Острова и изцяло схваща за какво те към този момент не са в челната десетка на получилите виза за сезонна работа. По данни на английското вътрешно министерство на първите места в нея са жителите на Украйна, Киргизстан и Узбекистан.

Сред английските политици има огромни различия дали страната да продължава да разчита на непозната работна ръка. Според вътрешния министър Сюела Брейвърман няма основателна причина Англия да не може да образова нейни жители да събират плодове и зеленчуци и имиграцията би трябвало да се понижи, както беше дадено при излизането на страната от Европейски Съюз. Нейни сътрудници, в това число министър председателят Сунак, обаче считат, че непознатите служащи са нужни в кратковременен проект, с цел да се избави английската стопанска система от криза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР