Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши

...
Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши
Коментари Харесай

Утвърдиха таксите за кандидатстване и обучение в държавните университети за следващата учебна година

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и образование в държавните висши учебни заведения за образователната 2018/2019 година. Те са избрани въз основа на предложенията на университетските управления на висшите учебни заведения, заяви пресцентърът на кабинета.

Намаление на такси за студенти се записва само при СУ " Св. Климент Охридски ". Те са с най-големи стойности при специалностите от професионално направление " Физически науки " и за специалността " Ядрена химия ". В постоянна форма на образование годишните такси са 200 лева (при 750 лева за актуалната образователна година), а в задочна форма на образование са 100 лв. (при 300 лв. за тази година). СУ " Св. Кл. Охридски " обаче усилва таксите за новоприети студенти в професионалните посоки " Администрация и ръководство ", " Право ", " Психология ", и " Филология ". Увеличението за постоянната форма на образование е в границите 40-61 лева, а за задочна форма - 100-160 лева Единствено в професионално направление " Социални действия " се регистрира по-голямо нарастване в задочната форма - 300 лева

Без смяна остават таксите за студенти в 17 държавни висши учебни заведения.

В 16 висши учебни заведения се усилват таксите за образование в някои професионални посоки приблизително с 11,7 на 100.

При сравнителния разбор на досегашните такси и предложенията на висшите учебни заведения за новата образователна година е открито, че при девет държавни висши учебни заведения размерът на таксите за образование на докторанти се усилва приблизително с 13,1 % (от 20 лева до 300 лева). При 24 държавни висши учебни заведения и Българска академия на науките няма смяна в размера на таксите за образование на докторантите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР